Gündem

Can Atalay, artık AYM kararını bekliyor: Sürüncemede bırakılmaktansa açıklığa kavuştu, önümüzü görüyoruz

"Can Atalay, 'Her gün saat başı spekülasyonlarla geçiyordu' diyor. AYM kararının gecikmeden çıkmasını bekliyor. Bir an evvel görevine dönüp, milletvekilliğinin hakkını verecek bir çalışma içerisinde bulunmak istiyor"

08 Şubat 2024 21:21

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Silivri Cezaevinde Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve eski HDP milletvekili Hüda Kaya'yı ziyaret etti. Yeneroğlu, Atalay'ın durumun netleşmesinden memnun olduğunu ve "Önümüzü görüyoruz" dediğini aktardı. 

Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, geçtiğimiz hafta, Silivri Cezaevinde bulunan Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala, Can Atalay, Şehir Plancısı Tayfun Kahraman ve eski HDP milletvekili Hüda Kaya'yı ziyaret etti.

"Can Atalay durumun netleşmesinden memnun" 

Atalay'la milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin değerlendirmeler yaptığını ifade eden Yeneroğlu, “Her şeyden önce benden çok daha olumlu ve umutlu. Şunu söylüyor her gün, saat başı spekülasyonlarla geçiyordu. Şimdi durumun netleştiğini ve bunun daha iyi olduğunu ifade ediyor. 'Önümüzü görüyoruz, sürüncemede bırakılmaktansa bu şekilde açıklığa kavuşması daha iyi oldu' diyor. Bundan sonraki süreçte önünü görme açısından da daha iyi bir noktada olunduğunu ifade ediyor” diye konuştu.

Atalay'ın milletvekilliği düşürüldükten sonra Anayasa Mahkemesi'ne bir başvuru daha yaptığını hatırlatan Yeneroğlu, “AYM kararının gecikmeden çıkmasını bekliyor. Çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’de Gezi olayları ile ilgili verilen kararın ne kadar hukuksuz olduğunu teyit etmişti. Şimdi AYM bir tutum ortaya koyacak” dedi.

Can Atalay'ı her ziyaretinde çok motive ve umutlu gördüğünü belirten Yeneroğlu, “Onu böyle hayat dolu, böyle sevgi dolu gördüğüm her ziyaretimde ben mahcup oluyorum” dedi.

"Mesele Can Atalay'ın çok ötesinde"

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay konusunda önceki iki kararına aykırı bir karar vermemesi gerektiğini belirten Yeneroğlu, aksi durumun AYM'nin kendi içtihatlarını çiğnemesi anlamına geleceğini belirtti. Yeneroğlu, “Farklı bir durum olması hepimizi başka bir çaresizlik evresiyle karşı karşıya bırakır. Çünkü burada mesela Can Atalay’ın çok çok ötesinde. Hepimizi tehdit eden Anayasızlıkta koşar adımlarla ilerleten bir süreç olur” dedi.

"Atalay bir an evvel görevine dönmek istiyor"

Can Atalay'ın tüm senaryolara hazırlıklı ancak sürecin gidişatına dair iyimser olduğunu belirten Yeneroğlu, “Bir an evvel görevine dönüp, milletvekilliğinin hakkını verecek bir çalışma içerisinde bulunmak istiyor. Cezaevinde bulunmasından ziyade sorumluluklarının üzerinde duruyor” ifadelerini kullandı.

"Ümidinizi yitirecek anlara geldiğiniz zaman kızına kavuşmak isteyen bir babanın halini düşünün"

Tayfun Kahraman'ın da benzer bir motivasyona sahip olduğunu belirten Yeneroğlu, şunları söyledi:

“Bakın Anayasa geçerli değil, yasa geçerli değil, peki ne geçerli? Tayyip Bey'in keyfi tutumu geçerli. Şimdi ben Osman Kavala’yı içeride tutma kararında ısrarlı olunduğunu ve bunun ne kadar büyük bir hukuksuzluk olduğunu bilmesem diyeceğim ki 'şu boyutu var, bu boyutu var'. Can Atalay, Tayfun Kahraman da böyle. Ama Tayfun Kahraman bana diyor ki; 'Ümidinizi yitirecek anlara geldiğiniz zaman kızına kavuşmak isteyen bir babanın halini düşünün.' Bundan daha kahredici bir cümle olamaz.”

"Ekonominin yerel seçimlerden sonra çok daha kötüye gideceğini söylüyor"

Osman Kavala ile görüşmesine ilişkin de bilgi veren Yeneroğlu, şunları aktardı:

“Kendi halini, kendi durumunu, ağırlaştırılmış müebbet almış olmasını telaffuz bile etmeyen, aklının ucundan geçirmeyen bir kişi. Benimle de hep kitap sohbeti yaptı. Mesela en son Müslüman düşünce geleneğinde otoriterizm nasıl tartışılmayan bir hale geldiğini konuştuk. Ulemanın ne zaman otoriterizme tam manasıyla teslim olduğunu tartıştık. Osman Bey bu konuları konuşurken de çok makul ve çok gerçekçi. Buradaki gidişatı, totaliter rejimlerle mukayese eden bir tutumu yok. Gayet gerçekçi olarak olayları değerlendiriyor, gidişattan endişe ediyor ama umudu var. Bu gidişatın böyle sürdürülemeyeceğini belirtiyor. Ekonominin yerel seçimlerden sonra çok daha kötüye gideceğini ve iktidarın hukuka dönmesi dışında bir imkânı olmadığını söylüyor. İktidarın hukuka dönmesi konusunun öncelenmesi gerektiğini düşünüyor. Psikolojisi bozulmuş değil, ümitsiz bakış açısında değil. Çok umutlu, bu gidişatın bir çıkışı olması noktasında çok düşünen bir insan.”

Hüda Kaya hukuksuz biçimde tutuklu 

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hüda Kaya'yı da ziyaret eden Yeneroğlu, Kaya'nın çok fazla kitap okuduğunu, kendisini geliştirmeye çalıştığını söylediğini aktardı. Yeneroğlu, “Kaya, üç aydır tutuklu ama neden tutuklu olduğuna dair ortada net bir şey yok. Gözaltına alınması, tutuklu bulunması hukuksuz. 'Bunu biz yargılayacağız, bu bizi rahatsız etti' diyorlar. Tutuklama kararı verdikten sonra gerekçe arayan bir süreç maalesef" dedi. 

 

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 
 
 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!