Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Gazze'de acilen insani ateşkese ihtiyacımız var

29 Kasım 2023 19:43

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de acilen insani ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve  İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Arap Birliği'nin oluşturduğu Temas Grubu üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile New York'ta. 

Fidan,  temas grubuyla New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlediği basın toplantısında AA muhabirinin, "BM'nin açıkladığı rakamlara da göre Gazze'nin kuzeyinde çok büyük bir yıkım ve korkunç can kaybı var. Diğer taraftan zorunlu göç nedeniyle de Gazze'nin güneyinde her gün nüfus artıyor. İnsani kriz ile İsrail'in saldırıları sürdürmesi çok daha fazla can kaybına yol açacak. Sizce uluslararası toplumun birlik halinde hareket etmesi ne kadar büyük aciliyet taşıyor? Bu çerçevede temas grubu ne yapabilir?" sorularını yanıtladı.

Uluslararası toplumun yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesi için temas grubunun çok yoğun çalışmalar yürüttüğünü aktaran Fidan, "Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü ahlaki pusulayı yitirirsek, insanlık olarak yönümüzü kaybederiz" dedi.

Fidan, uluslararası toplumun siyasi ve insani olmak üzere tüm alanlarda gerekli çabayı sarf etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Acilen insani yardıma ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda İsrail-Filistin sorununun hızlı bir şekilde temelindeki nedenlerine de inilmesi gerektiğine işaret eden Fidan, iki devletli çözümün önemine değindi.

Fidan'dan temaslar

Fidan, temas ziyareti kapsamında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Fidan ve Temas Grubu üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, daha sonra Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Vang Yi ile görüştü.

Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, İsrail-Filistin çatışmasını durdurmaya ve kalıcı barışı sağlamaya yönelik temaslarda bulunmak üzere New York'a gitti.

Fidan, Temas Grubu üyelerinin dışişleri bakanlarıyla, Çin Dışişleri Bakanı da olan BMGK Dönem Başkanı Dışişleri Bakanı Vang ile görüştü.

Çin Dışişleri Bakanı Vang'dan Gazze'de "kapsamlı ve kalıcı ateşkes" çağrısı

Vang ise üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

Gazze'de "kapsamlı ve kalıcı ateşkes" ilan edilmesi çağrısında bulunan Vang, "Kapsamlı ve kalıcı ateşkes için ciddi bir hızla çalışmalıyız, ateş altında güvenli bölge yoktur ve çatışmaların sürmesine izin vermek sadece daha fazla ölüm ve hasar getirecektir." dedi.

Vang, İsrail'in Filistin'e saldırılarının eşi benzeri görülmemiş insani felakete yol açtığını vurgulayarak, muazzam sayıda masumun hayatını kaybettiğine işaret etti.

Başta uluslararası insancıl hukuk olmak üzere uluslararası hukuku ihlal eden her türlü eylemin kınanması gerektiğini dile getiren Vang, "Gazze'deki insanların toplu olarak cezalandırılmasına ve Filistinli sivillerin zorla yerlerinin değiştirilmesine karşı olduğumuzu yineliyoruz" diye konuştu.

Vang, "Çin, insani aranın yeni bir saldırıdan önce mola değil, kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes için daha fazla diplomatik çabanın başlangıcı olmasını kuvvetle umuyor." ifadelerini kullandı.

Çin'in daha geniş çaplı uluslararası barış konferansı düzenlenmesini savunduğunu söyleyen Vang, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını da desteklediklerini ifade etti.