Dünya

Dışişleri'nden BMGK'nın "KKTC" tepkisine yanıt: Gerilime BM Barış Gücü'nün müdahalesi sebep olmuştur

Bakanlık, "Pile-Yiğitler yolunun inşaası insani bir projedir" açıklamasında bulundu

22 Ağustos 2023 11:17

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin yol projesine engel olma girişimine tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) KKTC topraklarında inşa edilmekte olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin basın açıklaması arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuktur. Pile-Yiğiter yolunun inşaası insani bir projedir. BM Barış Gücü askerlerince yapılan fiziki müdahale gerginliğin sebebi olmuştur" denildi.

BMGK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Yeşil Hat'ta bulunan karma köy Pile'de yol çalışması yapmasını "adadaki statükonun ihlali" olarak nitelendirerek, "BM Barış Gücü mensuplarına yapılan saldırıyı" kınadığını belirtmişti.

"Süreci aksine zorlaştırmakta"

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 21 Ağustos 2023 tarihinde yapılan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarında inşa edilmekte olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin basın açıklaması arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuktur. Açıklama konuya herhangi bir olumlu katkı getirmemekte, süreci aksine zorlaştırmaktadır. 18 Ağustos tarihinde yaşanan hadiseler konusunda kullanılan ifadeler gerçekleri çarpıtmakta ve yaşananları yanıltıcı bir şekilde yansıtmaktadır. KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz.

"Fiziki müdahale gerginliğin sebebi olmuştur"

Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Pile-Yiğitler yolunun inşaası insani bir projedir. Yol çalışmalarına ilişkin bildirim çok önceden yapılmıştır. Hal böyle iken yol inşaat çalışmalarına BM Barış Gücü askerlerince yapılan fiziki müdahale gerginliğin sebebi olmuştur. Bu hususun KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlığımızca son günlerde yapılan açıklamalarda da vurgulandığı anımsanacaktır."

BMGK açıklamasında, KKTC'nin Pile'deki yol çalışmasının konseyin daha önceki kararlarına aykırı olduğu kaydedilmişti. Bölgede çalışmaların durduğu ve KKTC'li personel ile ekipmanların çıkarıldığı bildirilen açıklamada, bu durumdan "memnuniyet" duyulduğu belirtilerek, taraflara, esneklik gösterme ve BM Temsilcisi'nin çabalarını destekleme çağrısı yapılmıştı. 

TIKLAYIN | BM Güvenlik Konseyi, KKTC'nin Pile'deki yol çalışmasının Kıbrıs'taki statükoyu ihlal ettiğini belirtti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da pazartesi gerçekleşen kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Kimsenin toprağında, yer altı ve yer üstü zenginliği kaynağında gözümüz yok. Geçen Cuma günü BM Barış Gücü askerlerinin, KKTC topraklarındaki fiziki müdahalesi bizim kesinlikle kabul etmeyeceğimiz bir husustur. Uluslararası hukukla barışmayan bu tavırlar nedeniyle bölgede gerilim maalesef gerilimi tırmanmıştır. Bu müdahaleyi kesinlikle iyi niyetli bulmuyoruz. İsminin hakkını vererek adadaki tüm hakların sorunlarına çözüm sunmalıdır" demişti.

KKTC, cuma günü BM Barış Gücü kontrolündeki tampon bölge Yeşil Hat'ta bulunan Pile köyünü Yiğitler'e bağlayan karayolunun iyileştirilmesi için çalışmalara başlamıştı. BM Barış Gücü, KKTC'nin bölgede çalışma yapma yetkisi olmadığını belirterek, müdahalede bulunmuştu. KKTC'li yetkililer de müdahaleye karşılık vermişti.