Dünya

Dondurulmuş insan beyin dokusu hayata döndürüldü

17 Mayıs 2024 08:09

T24 Dış Haberler

Çin'deki araştırmacılar, insan beyin dokusunu başarıyla dondurup çözdürdü ve ardından normal işlevine kavuşurduğunu duyurdu. 

Yeni tekniğin nörolojik durumları inceleme yollarını geliştireceği umuluyor. 

Çin'in Şangay kentindeki Fudan Üniversitesi'nden Dr. Zhicheng Shao ve ekibi, beyin dokusunu donmuş durumdayken canlı tutabilen bir çözüm geliştirdiklerini açıkladı. 

Ekip, üç hafta boyunca beyin organoitlerini (kendi kendini organize eden küçük beyin hücreleri kümeleri) büyütmek için insan embriyonik kök hücrelerini kullandı ve ardından bunlar farklı türde beyin hücrelerine dönüştü. Daha sonra organoidleri, şekerler ve antifriz de dahil olmak üzere sıvı nitrojende en az 24 saat dondurulurken dokuyu korumaya yardımcı olabileceğini umdukları farklı kimyasal bileşiklere yerleştirildi. 

Örnekler çözüldükten sonra ekip, sonraki iki hafta boyunca beyni büyüme ve hücre ölümü açısından izledi. Araştırmacılar, kimyasal bileşiklerin farklı kombinasyonlarını kullanarak süreci tekrarladı ve sonunda en az hücre ölümüne yol açan yöntemi buldu.

Ekip, 9 aylık epilepsili bir kız çocuğundan alınan 3 milimetre küp beyin dokusunu test etti ve beynin çözüldükten sonra en az iki hafta boyunca aktif kalmaya devam ettiğini keşfetti. 

Araştırmacılar, "Belirli patolojik özelliklere sahip canlı beyin dokusunun dondurularak saklanması ve yeniden yapılandırılması, büyük miktarda işlevsel nöronun hayatta kalmasını sağlamak zor olduğundan, beyin hastalığının patolojik mekanizmalarını, beyin hasarı için ilaç keşfini incelemek amacıyla kullanılabilecek taze canlı insan beyni dokusunu hayatta tutabilecek teknolojiyi keşfetmek zorunluydu" diye konuştu. 

Birmingham Üniversitesi profesörü Dr. João Pedro Magalhäes, bulgulardan ve çözümün hücre ölümünü önleme ve işlevi koruma yeteneğinden etkilendiğini söyledi.