Dünya

DTÖ: Ticaret savaşında ilk silahlar ateşlendi

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı, küresel bir ticaret savaşının birçok şeyi tehdit ettiği uyarısında bulunarak "Durum çok ciddi" dedi

09 Ağustos 2018 18:43

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)Başkanı Roberto Azevedo, önde gelen sanayi ülkeleri arasındaki ticari anlaşmazlığın daha da tırmandırılmasının ağır sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Azevedo Alman Handelsblatt gazetesinde yayımlanan makalesinde "durumun son derece ciddi olduğunu" belirterek "ticaret savaşında ilk silahların ateşlendiği" kanaatinde olduğunu kaydetti. Azevedo, anlaşmazlığın tırmandırılmasının dünya ekonomisine ciddi etkide bulunacağını, bütün ülkelerde istihdam ve büyüme kaybına yol açıp en çok fakir kesimleri mağdur edeceğini dile getirdi.

Ticari anlaşmazlığa taraf olan ülkelerin adlarını zikretmeyen Roberto Azevedo'nun eleştirilerini öncelikle ABD ve Çin'e yönelttiği tahmin ediliyor. Çin ve ABD aralarındaki ticari anlaşmazlığı tırmandırmış ve karşılıklı olarak diğer ülkenin mallarına zamlı gümrük tarifesi uygulanacağını duyurmuştu.

"ABD bloke ediyor"

DTÖ Başkanı'nın krizin büyümesi dolayısıyla dile getirdiği eleştiriler münferit ülkelerle sınırlı kalmıyor. Sorunların çözümü için katkıda bulunmada bütün dünya devletlerine sorumluluk düştüğünü vurgulayan Azevedo, "dünyayı ticaret savaşına sürükleyebilecek önlemler almak kadar, bu gelişme karşısında ses çıkarmamanın da zarar verebileceğini" ifade etti.

DTÖ'nün başlıca işlevleri sayılan ticari anlaşmazlıklarda arabuluculuk görevinin de tehdit altında olduğunu belirten Azevedo temyiz kuruluna yapılan atamaları da eleştirdi. Hukukçulardan oluşan bu kurul uzlaştırma davalarında hangi hukuki yöntemlerin kullanılacağına karar veriyor.

Roberto Azevedo, kurul üyelerinin görev süresinin dolmak üzere olması nedeniyle kurulun karar alabilecek çoğunluğa ulaşamayacağını belirtti. Azevedo, ABD'nin öne sürdüğü çekinceler nedeniyle kurulla ilgili atama işlemlerinin bloke olduğunu ifade etti.