Spor

'Dul kadınsın, evinde otur' dediler; kick boks şampiyonu oldu!

"Kadının başarılı olmasını hazmedemiyorlar"

11 Şubat 2018 16:41

Eşini ve çocuğunu kaybettikten sonra umutsuzluğa kapılan 30 yaşındaki Gülsüm Özen, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını göstererek Türkiye’yi gururlandırdı. Çevresinin 'Dul kadınsın, evinde otur' baskılarına aldırış etmeyen Özen, Uluslararası Türkiye Açık Kick Boks Turnuvası'nda (Turkish Open) yarışarak şampiyonluğu göğüsledi.

Bağcılar Belediyesi Sancaktepe Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi’nde Kütüphane Sorumlusu olarak çalışan Gülsüm Özen, 2007 yılında Altay Özen ile hayatlarını birleştirdi. Çiftin bu evlilikten 2 çocuğu dünyaya geldi. Çocuklardan doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan Melih Özen 2 yaşında geçirdiği kalp ameliyatı sonrasında hayatını kaybetti. Bu acıyla mücadele etmeye çalışan Özen Ailesi çok geçmeden bir başka felaket ile karşı karşıya kaldı.

5 yıl sonra da eşini kaybetti

Baba Altay Özen, 2012'de geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Gülsüm Özen’in hayatındaki zorluklar işte bu andan sonra giderek arttı.  'Dul kadınsın, dışarıda ne işin var. Evde otur' sözleri onun hayata beslemeye çalıştığı tüm umutları yok etti. Ailesinin evinde çatı katında oğluyla birlikte hayatını sürdürdü ve evden hiç çıkmadı. Günden güne kilo almaya başlayan genç annenin mutsuzluğu da giderek arttı.

Çevresini dinlemedi kick boks şampiyonu oldu

Yaşadığı bunca acıdan sonra tutunacak bir dal arayan genç kadına Dünya Eski Kick Boks Şampiyonu ve antrenörü Hasan Fahri Şen umut oldu. Özen, 20'li yaşlarda hobi olarak yaptığı kick boksa Hasan Fahri Şen sayesinde tekrar başladı. Özen ise bu teklifi ilk başlarda sadece zayıflamak için kabul etti. 30 kilo verdi ve antrenörünün ona yapmış olduğu sürprizle hayatı değişti. Şen, Özen’in lisans işlemlerini başlattı. Genç kadının dünyası da bu andan sonra değişti. Özen, çevresinin baskısına aldırış etmeden hayattaki tek dayanağı  oğluna örnek olabilmek için çalıştı. Bu azmi ona büyük başarıların gelmesini sağladı. Özen, 08-14 Ocak 2018’de Antalya’da düzenlenen Uluslararası Türkiye Açık Kick Boks Turnuvası'na (Turkish Open) katıldı. Yarıştığı her iki branştada büyük bir başarı elde etti ve Turkish Open kick boks şampiyonu oldu.

"Kadının başarılı olmasını hazmedemiyorlar"

Gülsüm Özen, onca acı sonra başarıya giden yolda yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı:

“'Dul kadın' ibaresi bizler için çok kullanılıyor. Defalarca, ‘Ne işin var? Dışarı çıkma. Onu yapma’ dediler. Aslında evlatlarımıza daha iyi eğitim verebilmek ve öğrendiğim şeyleri onlara daha iyi aktarabilmek için bizlerin ayaklarının yere daha sıkı basması gerekiyor. Bence kadının başarılı olmasını hazmedemiyorlar. Dalga geçen de oldu ama bunlar beni yıldırmadı. Kendimde yeniden ayağa kalkabilecek ışığı gördüm. ‘Mücadelene devam etmelisin’ dedim. Çünkü benim bakmakla yükümlü olduğum bir çocuğum var.”

"Mücadele edip kazanamadığımız bir şey olamaz"

Kadınların hiçbir zaman umudunu kaybetmemesi gerektiğine dikkat çeken Özen, “Yeniden hayata dönmüş bir kadın olarak, ‘Bakın ben yaptım’ diyorum. Mücadele edip kazanamadığımız bir şey olamaz. Birinci olup da madalya boynuma takıldığında gerçekten çok mutlu oldum. Kimse yılmasın. Önümüze ne çıkarsa çıksın, ne kadar olumsuzluk yaşarsak yaşayalım bizim daha duyarlı, ılımlı ve güzel bir şekilde hayata devam etmemiz gerekiyor. Evlatlarımızı daha iyi yetiştirmemiz gerekiyor ki; ülkemiz daha güzel olsun” sözleriyle kadınlara umut aşıladı.

"Anne ben sana inanıyorum sözü umut oldu"

Maça gittiğinde oğluyla telefonda yaşadığı bir diyaloğu anlatan Özen, “Maça giderken çok umutsuzdum. Kendime inanıyordum ama yıllar sonra ilk kez maça çıkacaktım. Yaşadığım olaylar, psikolojik olarak huzursuzluğum, insanların ‘Çocuğunu bırakıp maça gitti, kim bilir nereye gitti’ sözleri beni çok tedirgin etmişti. Oğlumu aradım. O bana ‘Anne ben sana inanıyorum, ben sana güveniyorum, başarabilirsin, kazanabilirsin’ dedi. Bu cümleleri duyduğum günden beri unutmuyorum. Demek ki ben oğluma o inancı yüklemişim” şeklinde konuştu.

"Türk bayrağını yurt dışında dalgalandıracağım"

Annesini her zaman desteklediğini söyleyen minik Yusuf ise, "Ben de annem gibi sporcu olacağım' dedi. Özen’in bundan sonraki hedefi ise kick boks Avrupa Şampiyonu olmak ve Türk Bayrağı’nı yurt dışında dalgalandırmak. Özen, bu hayalini yerine getirebilmek içinse antrenmanlarını sıklaştıracağını ve kadınların neler başarabileceğini tüm Türkiye’ye bir kez daha göstereceğini belirtti. 

(DHA)