Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | ABD basınında 2 İsrailli rehinenin kurtarılması manşet, 67 Filistinlinin öldürülmesi alt başlık!

13 Şubat 2024 09:52

T24 Dış Haberler

İsrail, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine rehineleri kurtarmak için bir operasyon düzenledi. İki rehinenin kurtarıldığı operasyonda 67 Filistinli öldürüldü. Öte yandan Refah'a bir kara saldırısı düzenlemesi gündemde olan İsrail'in üzerindeki uluslararası baskı artıyor. 

13 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Refah saldırısı nedeniyle Netanyahu üzerinde baskı 

The Guardian, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yapmayı planladığı kara saldırısı nedeniyle İsrail'in üzerindeki uluslararası baskının arttığını ifade etti. 

The Guardian, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2 İsrailli rehinenin kurtarıldığı Refah operasyonunu, 67 Filistinlinin öldürülmesine rağmen "büyük başarı" olarak nitelediğine dikkat çekti. 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki sivil ölümleri nedeniyle ABD'ye üstü kapalı bir şekilde İsrail'e silah sağlamayı bırakma çağrısında bulundu.

Borrell, "Yani, eğer çok insanın öldürüldüğünü düşünüyorsanız belki ölmelerini önlemek için daha az silah sağlayabilirsiniz" dedi. 


The Independent | Durun ve düşünün: Britanya İsrail'e Refah saldırısını durdurma çağrısı yaptı

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron da İsrail'e Refah'a karar harekatı düzenlenmemesi için çağrıda bulundu. Cameron, şehirdeki sivillerin kaçacak hiçbir yeri kalmadığını belirtti. 


New York Times | Güney Gazze'deki İsrail baskınında 2 rehine kurtarıldı

The Washington Post | İsrail, Gazze'de tutulan iki kişiyi kurtardı

ABD'nin önde gelen gazeteleri The New York Times ve The Washington Post,  İsrail'in bir milyondan fazla Filistinlinin sığınmak zorunda kaldığı Refah kentine yaptığı operasyonla ilgili haberin başlığını 2 rehinenin kurtarılmasından gördü. Gazeteler, aynı operasyonda 67 Filistinlinin öldürülmesini ise alt başlık olarak verdi. 

İsrail, operasyon sırasında rehinelerin tutulduğu belirtilen noktanın etrafındaki binaları vurdu. Hava destekli operasyonda yine onlarca sivil öldü.


TASS | Erivan: Azerbaycan topçu ateşi iki Ermeni askeri öldürdü

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ordusunun topçu ateşinde iki Ermenistan askerinin öldürüldüğünü söyledi.

Erivan'dan yapılan açıklamaya göre Azerbaycan, Ermenistan'ın en güney bölgesi Sünik'i vurdu. 

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ilk belirlemelere göre topçu ateşi sebebiyle iki askerin öldüğü ve yaralılar olduğu belirtildi. Bakanlık, ilerleyen saatlerde daha fazla detay sunacaklarını bildirdi. 


eKathimerini | Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı, AB'nin Suriye'nin bazı bölgelerini mülteciler için güvenli bölge olarak belirlemeye görüşmesi gerektiğini ifade etti

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, Avrupa Birliği'nin kendi çıkarları için Suriye'nin bazı bölgelerini güvenli bölgeler olarak belirlemesi gerektiğini, böylece mültecilerin oralara dönebileceğini ifade etti. 


Al Jazeera | ABD, Husilerin vurduğu geminin İran'a gitmekte olduğunu belirtti

ABD, Yemen'deki Tahran destekli Husilerin attığı füzelerin vurduğu kargo gemisinin İran'a gitmekte olduğunu belirtti. 

Husiler ise Gazze'de savaş bitene kadar Kızıldeniz'deki saldırılarının devam edeceğini ifade etti.