Dünya

Dünyanın en büyük petrol şirketleri Ukrayna'nın işgalinden bu yana 281 milyar dolar kâr elde etti

Britanya merkezli BP ve Shell, çatışmanın başlamasından bu yana elde ettiği 94,2 milyar dolar kâr, Britanya'daki tüm hanelerin 17 aylık elektrik faturalarını karşılamaya yetiyor

19 Şubat 2024 10:28

T24 Dış Haberler

Dünyanın borsada işlem gören en büyük beş petrol şirketi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji fiyatları ve ev faturalarında dramatik artışlara yol açmasından bu yana çeyrek trilyon dolardan fazla kâr elde etti.

Global Witness'a göre "süper büyükler" BP, Shell, Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana 281 milyar dolar kazandı.

Britanya merkezli BP ve Shell, çatışmanın başlamasından bu yana toplam 94,2 milyar dolar kâr elde etti. Global Witness'ın tahminlerine göre bu rakam Britanya'daki tüm hanelerin 17 aylık elektrik faturalarını karşılamaya yetiyor.

2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana 58,9 milyar dolar kâr elde eden Shell, bu yıl yüksek kârlı petrol projelerine yeniden odaklanarak düşük karbonlu çözümler biriminden 330'a kadar pozisyonu kapatma sürecinde.

Geçen yıl iklim hedeflerini de küçültme yoluna giden BP, çatışmanın başlangıcından bu yana 35 milyar dolar kâr elde etti.

Avrupalı ve ABD'li büyükler Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies 187 milyar dolardan fazla kâr elde etti.

Global Witness'ın kıdemli fosil yakıt araştırmacısı Patrick Galey, "Bu analiz, cephede ne olursa olsun, fosil yakıt devlerinin Ukrayna'daki savaşın asıl kazananları olduğunu gösteriyor" dedi.