Kültür-Sanat

Dünyayı pedallayan “Demir Atlı Adam” Etisan Holding desteğiyle BARÜ’de öğrencilerle buluştu

07 Aralık 2023 21:19

Bartın Üniversitesi, dünyayı bisikletle dolaşan ünlü gezgin Gürkan Genç'i ağırladı. Programın açılış konuşmasını Gürkan Genç’in "hayal ortağı" olarak tanımladığı ETİSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Özgün yaptı. Özgün, gençlere örnek olmak amacıyla projeler gerçekleştirdiklerini belirterek “Sosyal sorumluluk bilinciyle bugün sizlerin karşısındayız. Geleceğimizin inşasında söz sahibi olan siz gençlerin vizyonlarına katkı sunmaya büyük önem veriyoruz. İnanıyoruz ki doğru bir hedef ve vizyon ile aşılamayacak hiçbir zorluk yoktur. Bu inançla fikirlerine, yolcuğuna ve vizyonuna değer verdiğim Gürkan Genç’i siz gençlerle buluşturmak da bir fırsat olarak karşımıza çıktı. Bugün hem keyifli vakit geçirecek hem de kendinize örnek alarak güzel farkındalıklar edineceğinizi düşünüyorum. Bu ulvi eğitim çatısını bizlere açtığı için başta Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun olmak üzere değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Dünyayı bisikletle dolaşan ünlü gezgin Genç, Bartın Üniversitesi'nin konuğu oldu. Sunumunu gerçekleştirmek üzere sahneye çıkan Genç, Bartın’ın onun için farklı bir anlamı olduğunu belirterek ilk uzun bisiklet seyahatini Bartın-İstanbul arasında yaptığını söyledi.  Genç, 14 yıl sonra tekrar Bartın'a döndüğü seminerde, 2010 yılında Türkiye'den Japonya'ya bisikletle yaptığı macera dolu yolculuğunu anlattı. Bu zorlu seyahatte Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Çin ve nihayetinde Japonya'yı kapsayan rotasından bahsetti. 

Gürkan Genç, 81 bin kilometrelik bir seyahatinin bir noktasında videoyu göstererek, Ekvador'da olduğunu, bu süreçte 3300 metre yükseklikte yağmur altında Kolombiya'ya doğru ilerlediğini belirtti. Kendi ifadesiyle, bu yolculukta her kilometrede dünyanın farklı kültürlerini, insanlarını ve doğal güzelliklerini deneyimlediğini anlattı.

Dünya turunu gerçekleştirdiği süreçte, "Demir Atlı Adam" adlı çocuk kitapları serisini yazan Genç, bu kitapların kahramanının gerçek bir insan olmasının çocuklara ilham verdiğini vurguladı. Bisikletle gerçekleştirdiği dünya turunun sadece bir seyahat olmadığını, aynı zamanda kendisine yeni bir kariyer yolu açtığını ifade etti.

Genç, bisiklet turu sırasında karşılaştığı tehlikeler ve zorluklara da değindi. Eksi 42 derece sıcaklıkta bisiklet sürmek, yaralanmalar ve sağlık sorunları gibi çeşitli engelleri aşma hikayelerini paylaşan Genç, bisikletiyle başladığı hayalindeki yolculuğa, kendisine sponsor olan ve destekleyen kurumlarla ilişkilerini nasıl kurduğunu açıkladı. 

Gürkan Genç, şunları söyledi: 

"Etiyopya'da sıtmaya yakalandığım zaman, hayatta kalma şansım yüzde elli idi. Çünkü gerekli ilaçlar bulunamıyordu ve aşı da mevcut değildi. Bu durumda, sivrisineklerden bulaşan bu hastalıkla baş etmek için mücadele etmem gerekiyordu. Zorlu bir sürecin ardından bu sağlık mücadelesinden galip ayrılmayı başardım."

Genç, bisiklet yolculuklarında karşılaştığı güvenlik meseleleri ve sağlık riskleri hakkında önemli bilgileri paylaşırken bireysel bir spor olan bisiklet yolculuğunda sağlık sigortasının önemi ve bisiklet yolculukları sırasında alınması gereken önlemler üzerine tavsiyelerde bulundu.

Genç, 12 yaşında kurduğu dünyayı bisikletle gezme hayalini gerçekleştirdiğini belirterek gençlere yaşadıkları zorluklar karşısında pes etmeden hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.