Spor

Dursun Özbek: UEFA ile 3-4 yıllık anlaşma yapmak istiyoruz

"Bu sezon transferlere 40 milyon Euro bonservis ödedik"

13 Eylül 2017 20:45

Galatasaray'ın Eylül ayı Olağan Divan Kurulu toplantısı Türk Telekom Stadyumu'nda yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Dursun Özbek, daha önce UEFA ile takımın mali kriterlerini konuştuklarını hatırlatarak, UEFA ile 3-4 yıllık anlaşma yapmak istediklerini söyledi.

beIN SPORTS'ta yer alan habere göre geçen ay yapılan divan kurulunun iptal olması nedeniyle cevap veremediği sorulara karşılık veren Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, "Geçen ay olağanüstü divan kurulu toplantısı yaptık. Bu divanda merak edilen sorular oldu. Maalesef toplantı tatil olduğundan dolayı cevap veremedim. Bu toplantıda merak edilen konuları derledim. Bunların başında transfer sezonunda olduğumuz için futbolun üzerinde sorular geldi" dedi.

"Bu sezon transferlere
40 milyon Euro bonservis ödedik"

Galatasaray'ın her yıl şampiyonluğun en büyük adayı olduğunu ve sarı-kırmızılı ekibin iyi olmasının bütün camiayı sevindireceğini ifade eden Dursun Özbek, "Bu sezon transferlerde 40 milyon Euro bonservis bedeli ödedik. Bir de futbolcunun menajerleri var. 8 milyon 900 bin Euro menajerlere ödedik. Yaptığınız transferler 3-4 yıllık oluyor. Yapılan transferler çerçevesinde kulübün girdiği taahhüt 85 milyon 500 bin Euro. Ayrılan futbolculardan alınan para 18 milyon 500 bin Euro. Kontratı devam eden futbolcular ise 10 milyon Euro. Mevcut yönetim 2.5 seneden beri görevde, 3. sezonuna da hazırlık yapıyor. Görev aldığımız sürece yaptığımız transfer 3 yılda toplamda satılan oyuculardan alınmış, satılmış arasındaki fark 20 milyon Euro'dur. Bu çok büyük bir rakam değil. Galatasaray bunları yaparken, gelecekteki mali yapısını da düşünmektedir. Kurduğumuz takımın geride kalan 4 hafta performansı ortada. Ben yapılan transferlerin çok uygun olduğunu düşünüyorum. Galatasaray taraftarını ve camiayı mutlu edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Performansa göre gelirimiz olacak"

Özbek, UEFA'nın Finansal Fair Play kriterleri çerçevesinde futbol takımına 65 milyon Euro limit belirlediğini dile getirerek, "UEFA, analizi yaptı ve 65 milyon Euro limitini o dönemdeki mali yapısından dolayı uygun gördü. Şu an 31 futbolcumuz var. Bu futbolculara ödediğimiz paralar vergiler dahil 66 milyon 600 bin Euro. Bu konuyla ilgili yanıltıcı yorumlar var. '140 milyon Euro harcadın, bu para nerede deniyor'. 'Riva'dan gelen parayı yatırdın' deniyor. Konunun esasına girmek istemezseniz, ne pahasına olursa olsun eleştirelim derseniz yanlış yaparsınız. Yönetim bir takım kurdu. Bu takım performansıyla her sene Sportif A.Ş kasasına para getirecek. Gelen parayla maaşlar ödenecek. 4 sene itibariyle sahaya çıkacak, oynayacak ve üretim yapacak. Bir fabrika gibi düşünün. Bu takım bu sene şampiyonluk hedefinde. Performansa göre gelirimiz olacak" ifadesini kullandı.

"Riva'dan gelen parayla
banka hesaplarını kapattık"

Riva arazisinden gelen paranın banka borcu için kullanıldığını aktaran Dursun Özbek, "Riva ve Emlak Konut'tan gelen paranın nereye gittiği belli. Geliştirmek için izin istediğimde de anlattım. Size ne söylüyorsam onu yapıyorum. Her seferinde de izninize başvuruyorum.  Borç alacak farkına konsolide bakmak esas. Riva'dan gelen parayla banka hesaplarını kapattık. Oradan gelen para Galatasaray'ın bütün problemleri çözmesi söz konusu değil. Ne söz veriyorsam, onun arkasındayım. Kimse size verdiğim sözden kandıramaz" şeklinde konuştu.

Galatasaray'da borç-alacak tablosu

Galatasaray'ın Mayıs 2011 yılındaki borcunun 327 milyon Dolar olduğunu ve zamanla artış gösterdiğini dile getiren Başkan Özbek,  "31 Mayıs 2017 yılındaki borç-alacak farkı 230 milyon Dolar. Riva'dan gelen yaklaşık 90 milyon Dolar geliri buraya yatırdığımız için borç buraya geldi" diye konuştu.

"UEFA ile 3-4 yıllık anlaşma yapmak istiyoruz"

Başkan Özbek, UEFA ile daha önce yapılan görüşmede Galatasaray'ın mali tablolarının konuşulduğunu hatırlatarak, "Bizim ikinci disipline ihtiyacımız olduğu düşüncesiyle bu sezondan başlamak itibariyle bir anlaşma yapmamız gerektiğini söyledik. Kendileri olumlu karşıladı. Gidip anlatmak için Eylül ayı sonu itibariyle randevu talep ettim. 3-4 yıllık anlaşma yapmak istiyoruz. Bu anlaşmanın bize çok büyük faydası olacaktır. Gelecek yönetimler için de çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Spor salonu projesi onaylandı"

Galatasaray'ın var olan ve yeni yapılacak tesisleri hakkında da konuşan Başkan Özbek, şu ifadeleri kullandı: "Ali Sami Yen Spor Kompleksinde yapmayı planladıkları kapalı spor salonu projesi onaylandığını ve yakın zamanda temel atma işlemine başlayacağız. Türk Telekom Stadı'ndaki ulaşım ve parklanma sorununun çözülmesi için yoğu çaba gösterdik. Florya arazisindeki projelerde bittik. Kasım ve Aralık ayında ihaleye çıkacak. Florya'daki kamp tesisinden çıkmamızın gereği yeni yerleşkenin yapılması lazım. Orman Bakanlığı ile görüştük. İlgili arsa ilgili izin aldık. Hotel konusunda ise bilindiği üzere İstanbul'daki turizm faaliyetleri çok iyi değildi. Bu yıl daha iyi. Yavaşlattığımız inşaatı önümüzdeki sezon yakalamayı düşünüyoruz. Oluşturduğumuz kredi Denizbank'da duruyor. İstediğimiz zaman kullanabiliriz. Kalamış tesisleri çalışmalar bu sene bitiyor. Statta çok güzel bir müze yapıyoruz."