Dünya

"Ebeveynlerin Washington'da staj konusunda endişeleri vardı": İrlanda Başbakanı, ABD'de yaptığı "Clinton-Lewinsky" ilişkisi şakasından sonra özür diledi

18 Mart 2023 09:02

T24 Dış Haberler

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, ABD ziyaretinde eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın Monica Lewinsky ile ilişkisi hakkında şaka yaptıktan sonra özür dilemek zorunda kaldı.

Varadkar'ın perşembe günü yaptığı yorumlar, cuma günü Beyaz Saray'da yapılan Joe Biden görüşmesinin gölgelenmesi riski yarattı. İrlanda başbakanları, geleneksel olarak Aziz Patrik Günü'nde ABD başkanlarına yonca veriyor.

Perşembe günü Washington'un İrlanda Programı'nda yer alanlarla bir araya gelen Varadkar, kendisi için yazılan metnin dışına çıktı. 

Clinton'ın başkanlığının son yılı olan 2000'de ABD Temsilciler Meclisi'nde stajyerlik yaptığını hatırlatan Varadkar, "Bazı ebeveynlerin bu dönemde Washington'daki stajyerlere ne olduğuyla ilgili endişeleri vardı" dedi. 

Varadkar'ın sözleri, Clinton'ın 1990'lı yılların ortasında Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiye yönelik bir atıf olarak algılandı. Varadkar, yorumdan saatler önce Clinton'ın eşi ve eski ABD Dışişleri Bakanı Hillart Clinton'la ayrı bir etkinlikte sahneyi paylaşmıştı. 

Varadkar'ın sözcüsü, Başbakan adına özür diledi.

Sözcü, "Başbakan düşünmeden yaptığı yorumdan pişman oldu. Üzdüğü herkesten özür diliyor" dedi.