Dünya

“En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır”: Yunanistan'da seçimi kaybeden Çipras, SYRIZA Genel Başkanlığı'ndan Nazım Hikmet'in dizeleriyle istifa etti

29 Haziran 2023 13:32

T24 Dış Haberler

Yunanistan tarihi bir ekonomik kriz geçirirken 2015 ile 2019 arasında iki dönem Başbakanlık yapan Aleksis Çipras, 21. yüzyılın en çok konuşulan sol partilerinden biri haline getirdiği Radikal Sol Birlik'in (SYRIZA) Genel Başkanlığı'ndan istifa etti. 

Çipras, seçim sonuçlarının açıklandığı gece,  SYRİZA liderliğinin devam edip etmeyeceğini “SYRİZA üyelerinin alacağı kararlara” bırakacağını açıklamasına rağmen, parti merkez komitesinde yapılan toplantıdan hemen sonra kameraların önüne geçti ve “yenilenecek olan SYRİZA’nın liderliği için yapılacak seçimlerde aday olmayacağını” söyledi.

Çipras yenilenecek ve halkın sorunlarını daha iyi anlayacak yeni bir SYRİZA’nın kurulması için elinden gelen bütün gayreti göstereceğini söylerken çok sevdiği Nazım Hikmet’in 24 Eylül 1945 şiirindeki “en güzel deniz henüz gidilmemiş olandır” mısrasına atıfta bulundu.

Çipras’ın bu kararı, Yunan medyası tarafından canlı bağlantılarla duyuruldu.

Çipras, istifa kararını açıkladığı konuşmasında, "henüz 34 yaşında iken yüzde 3.5 oranındaki radikal sol SYRİZA’yla 2015 yılında aldığı yüzde 36 oranındaki oylarla, iflasın eşiğindeki ülkenin yönetimine geldiğini” anımsattı.

Çipras, o dönemde “gerek Avrupa Birliği'nin Yunanistan’a düşmanca bakışlarına, bir dizi tehdit ve santajlara ve ülke içinde bazı güçlerin de bu tehditlere destek vermesine karşın, SYRİZA’nin dik durduğunu ve ülkeyi bataklıktan çıkarmayı başarmış olmasından gurur duyduğundan” söz etti.

Çipras SYRİZA hükümetinin 2015-2019 yılları arasındaki “başarılarından” söz ederken “En büyük başarılarımızdan biri de, yıllardır çözüm bulamayan Makedonya sorununu çözmekte gösterdiğimiz cesaret oldu” dedi.

Nisbi seçim sistemi nedeniyle 21 Mayıs'ın ardından koalisyon kurulamamasıyla tekrar yapılan 25 Haziran seçimlerinde Kiryakos Miçoktakis'in partisi yüzde 40.56 oy alarak tekrar tek başına iktidar oldu. SYRIZA ise anketlerin bile altında kalarak yüzde 17.83 oy aldı ve tekrar ana muhalefet partisi seçildi. SYRIZA, iktidarı kaybettiği 7 Temmuz 2019 seçimlerinde yüzde 31.53 oy almıştı.

2010'lu yılların ortasında 'Yunan siyasetinin rock yıldızı' olarak anılan Çipras, 2015'te ülke tarihinin en genç başbakanı olmuştu. Ekonomik kriz nedeniyle AB'nin Yunanistan'a uyguladığı kemer sıkma politikalarına tepki gösteren ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile 'Brüksel'e kafa tutma' sözü veren Çipras, özellikle genç seçmenler arasında çok popülerdi. Varufakis, daha sonra bu süreçte yaşadıklarını 'Adults in the Room' ismiyle kitaplaştırdı.