Gündem

Erdoğan ile Biden arasında Gazze, F-16 ve İsveç görüşmesi

14 Aralık 2023 21:27

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Görüşmede Gazze gündeminin yanı sıra F-16 konusu da konuşuldu. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; görüşmede, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, Türkiye-ABD ikili ilişkileri, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci ile küresel ve bölgesel meseleler ele alındı.

Erdoğan görüşmede, Gazze'de yaşanan insanlık dramına bir an önce "dur" denilmesi gerektiğini, ABD'nin İsrail'e yönelik kayıtsız şartsız desteğini çekmesinin ateşkesi hızlı şekilde sağlayabileceğini belirtti.

Hem dünya hem ABD kamuoyunun bu talebi son günlerde daha yüksek sesle dile getirdiğini kaydeden Erdoğan, bir an önce bölgede kalıcı ateşkesin sağlanmasının ABD'nin tarihi sorumluluğu olduğunu söyledi.

Biden'a, İsrail'in saldırılarının derinleşmesi ve uzamasının bölgesel ve küresel olumsuz sonuçları olabileceğini ileten Erdoğan, en makul ve kalıcı çözümün, Türkiye'nin önerdiği garantörlük mekanizmasının kurulması, verilen sözlerin tutulması ve 1967 sınırları temelinde bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne sahip, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması olduğunu vurguladı.

Erdoğan ile Biden görüşmesinde F-16 konusu da ele alındı.

"Görüşme, Erdoğan'ı rahatlatmak için gerçekleşti"

T24 Dış Politikalar Analisti Barçın Yinanç'ın konuya ilişkin olarak X hesabından yaptığı değerlendirmede, "Görüşme Gazze nedeniyle İsveç’in NATO üyeliğini onaylamakta zorlanan Erdoğan’ı rahatlatmak için gerçekleşti. Birkaç güne İsveç meselesi hallolacak mı göreceğiz" dedi.