Gündem

"Erdoğan, 'Gül, cumhurbaşkanı adayı gösterilebilir' iddiasına, 'Olsun, boyunun ölçüsünü alsın' dedi"

Türkiye, 24 Haziran'da erken seçime gidiyor

27 Nisan 2018 10:40

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün muhalefetin ortak adayı olacağına yönelik iddialar, AKP’de de yakından takip ediliyor. Şimdiye dek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gül’ün adaylığı konusunda bir açıklama yapmazken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Başbakan Binali Yıldırım’dan tepkiler gelmişti. Erdoğan'ın kurmaylarıyla yaptığı parti içi toplantılarında bu iddialara ilişkin olarak,  “Olanda hayır vardır. Kim istiyorsa aday olsun, boyunun ölçüsünü alsın” dediği öğrenildi.

Kamuoyu önünde konuyla ilgili açıklama yapmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kurmaylarıyla yaptığı parti içi toplantılarda Gül’ün olası adaylığını değerlendirdiği belirtildi. Erdoğan’ın, Gül’ün adaylığını doğru bulmamakla birlikte kendisinin seçimler konusunda bir kaygısının olmadığını dile getirdiği, “Olanda hayır vardır. Kim istiyorsa aday olsun, boyunun ölçüsünü alsın” dediği ifade ediliyor.

"CHP ve HDP’de tepki var"

Parti içinde muhalefetin ortak bir aday üzerinde uzlaşmasının zor olduğu değerlendirmesi yapılırken, Gül’ün tüm muhalefet partilerinin desteği olmadan aday olmayacağı, yalnızca SP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya çıkmayacağı konuşuluyor. Gül için ‘hazır olmayan sofraya oturmaz’ diyen parti yöneticileri, Gül’ün aday çıkması olasılığına göre AKP seçmeninin tavrını da ölçmeye çalışıyor. Parti tabanının Erdoğan’ın 2007 yılında tüm engellemelere rağmen Gül’ü Cumhurbaşkanlığı’na taşıyan kişi olarak değerlendirip öyle karar vereceğini belirten AKP yöneticileri, CHP’nin yanı sıra HDP tabanında da Gül’e tepkili geniş bir kesim olduğu, bu nedenle Cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan aleyhine çeviremeyeceği değerlendirmesini yapıyor.

Sessizliği not edildi

Gül’ün bu süreçte kendisini bitirdiğini savunan AKP yöneticileri, “Eğer ilk baştan ben hiçbir şekilde aday değilim dese ya da daha bu görüşme trafiğinin içine girmeden ‘ben adayım tüm partilerin desteğini bekliyorum’ diyerek kendisi ortaya çıksaydı daha mantıklı bir adım atmış olurdu. Ama gelinen süreçte net bir duruş sergilemediği için hem kurucusu olduğu parti açısından hem de kendisini aday göstermek isteyen kesimler açısından kendini bitirdi” görüşünü savunuyor.