Politika

Ankara'da kritik hafta, Beştepe'de sürpriz görüşme: Erdoğan ve Bahçeli'den 11 gün sonra ikinci buluşma

10 Mayıs 2024 14:29

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonrası ilk kez Bahçeli'nin konutunda buluştuktan 11 gün sonra yeniden bir araya geldi. Bu kez Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü, görüşmeye ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Erdoğan ve Bahçeli arasındaki ilk görüşmeden sonra siyasette ve yargı koridorlarında da hareketli bir hafta yaşandı. Özellikle CHP lideri  Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaretinden 5 gün sonra Bahçeli-Özel görüşmesinin gerçekleşmesi siyaset gündemini uzun süre meşgul etti.

Erdoğan ve Bahçeli'nin 29 Nisan'daki görüşmesinin ardından iddianamesi hazırlanan Sinan Ateş cinayeti ile üç liderin de görüşmelerine damga vuran Osman Kavala'nın yeniden yargılanmasına ilişkin tartışmalar da bu hafta içinde siyasetin ve yargının gündemini oluşturdu. Bugün, 25 Mart'tan beri seçim sürecinde olan Yargıtay'da da düğümü çözecek sürpriz bir gelişme yaşandı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, 13 Mayıs'ta yapılacak seçimde başkanlığa aday olmayacağını duyurdu. 

Son olarak, iki liderin görüşmesinden hemen önce gündemi en çok meşgul eden konulardan biri de Ateş'in tetikçisinin eski Ülkü Ocakları yöneticilerinin kullandığı "çakarlı araçla" kaçırılmasına ilişkin T24'ün haberiydi. MHP Genel Başkan Yardımcılarının ise Erdoğan-Bahçeli görüşmesinden hemen önce "çakarlı araç" ve Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'a ilişkin iddialar hakkında yaptığı sert açıklama da dikkati çekti. İki lider, bütün bu gündemlerin arasında 11 gün içinde ikinci kez görüşmüş oldu. 

Bahçeli'nin Külliye'deki ziyaretinden

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özel görüşmesinde Gezi hükümlüsü Osman Kavala'nın yeniden yargılanmasına ilişkin konu da gündeme gelmişti. Ancak Bahçeli, Özel'in kendisine yapacağı ziyaret öncesinde Kavala ve Ateş konularıyla ilgili sert çıkışlar yaparak, "Hiçbir organ ve makam mercii ya da kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiyede bulunamaz" demişti.

29 Nisan'da Bahçeli'nin konutunda gerçekleşen görüşme
29 Nisan'da yapılan görüşmenin ardından

 

Bahçeli'nin Sinan Ateş çıkışı

Bahçeli partisinin grup toplantısında Sinan Ateş iddianamesine yönelik ailesinin eleştirilerine ilişkin olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"İddianame hazırlandı, içi boş dediler. Davamızı yargılamak için kuyruğa girdiler. Milliyetçi Hareket Partisi olarak beklentimiz şudur: Mezkur iddianame mahkeme tarafından kabul edilip yargılama süreci derhal başlatılmalıdır. Kimin elinde hangi bilgi ve belge varsa mahkemeye sunmalıdır. Hatta şahit olarak dinlenmek isteyenlere mahkeme kapısı açılmalıdır. Bakalım hukuki süreç Ankara'da mı bitecek Pensilvanya'ya mı dayanacak, hodri meydan. Hep birlikte göreceğiz! Bilinmesini özellikle isterim ki, ellerinde binlerce Ülkücü şehidimizin kanı olanların feriştahı gelse bizde yaprak dahi kımıldamaz, kımıldamayacaktır. Fuzuli’nin dediği gibi, herkesin bir derdi var, kimi anlatır dilini yorar, kimi susar yüreğini yakar."

Osman Kavala gerilimi ve yeni anayasa gündemi 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmüştü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2017 yılından bu yana tutuklu bulunan Osman Kavala ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bir yol bulunsun, bu cendereden çıkılsın" ifadelerini kullanmıştı. 

Hürriyet yazarı Selvi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki kritik görüşmeden önce Gezi hükümlüsü Osman Kavala'nın tahliye olabileceğini, hukukçuların bir dilekçe hazırladığını yazmıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bazı AKP'li siyasetçiler Selvi'ye tepki göstermişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gezi Davası tutuklusu Osman Kavala'nın yeniden yargılanma tartışmasının gündeme gelmesine ilişkin olarak, "Hiçbir organ ve makam mercii ya da kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiyede bulunamaz." dedi. Konuyu köşesinde gündeme getiren Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye tepki gösteren Bahçeli, "Bu şahıs, doğrudan doğruya "Osman Kavala serbest bırakılmalıdır" dese daha tutarlı ve omurgalı bir açıklama olurdu." diyerek kararı yargının verdiğini, yargının da bağımsız olduğunu yineledi.

CHP lideri Özgür Özel'le görüşmelerinin öncesinde seslenen Bahçeli, "Neymiş CHP Genel Başkanı Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret ettiğinde saati sorunca 'Sen önce Kavala'yı çıkar' cevabını almış Anlamadığımız şudur, sayın Özel'in kolunda saati yok mudur, haydi yok diyelim beraberindeki arkadaşlarında da mı yoktur?" diye yüklenmişti.  

TIKLAYIN - Bahçeli'den Osman Kavala ve Gezi davası çıkışı: Kimse mahkemelere ve hâkimlere talimat veremez!

TIKLAYIN - Abdülkadir Selvi: Kavala ve Gezi dosyasında yeni gelişme var; benzer gelişmede Ergenekon sanıkları tahliye edilmişti!

TIKLAYIN - AİHM’den Osman Kavala kararı!

TIKLAYIN – Gökçer Tahincioğlu’nun yazısı | Avrupa ikiyüzlülüğü, Kavala, Demirtaş ve cezaevleri

TIKLAYIN – Murat Sabuncu’nun söyleşisi | Osman Kavala: Gezi’yi kriminalize etmeye çalışarak, başka protestolar için kullanılabilecek suçlama örneği yaratıldı

TIKLAYIN - 55 soruda Gezi davası | Osman Kavala altı yıl, diğer sanıklar 500 gündür cezaevinde

TIKLAYIN - Gökçer Tahincioğlu analizi | Yargıtay, Gezi'de AİHM kararı ile AYM içtihadını dikkate almadı, cemaat dinlemelerini kanıt saydı, cezaları az bularak onadı!

TIKLAYIN - 50 soruda Gezi davası | Son kararın üzerinden bir yıl geçti; Kavala 2002, Gezi tutukluları 365 gündür cezaevinde!

TIKLAYIN - Osman Kavala'dan "yeniden yargılama" açıklaması: Temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir

 

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

TIKLAYIN-Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!

TIKLAYIN - Sinan Ateş dosyasında “krizler” bitmiyor: Savcı 2 ay izne ayrıldı, dosya bir kez daha el değiştirdi

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayetini suikast çetesine rapor eden fotoğraf ortaya çıktı: Tetikçiyi taşıyan kuryeden 'görev tamam' pozu!

TIKLAYIN - Sinan Ateş iddianamesi: Telefon mesajlarıyla cinayet organizasyonuna işaret eden bilirkişi raporu göz ardı edildi!

TIKLAYIN - İşte iddianamede yer verilmeyen Ayşe Ateş’in ifadesi: Olcay Kılavuz'un da suikastta dahli olduğu kanaatindeyim

TIKLAYIN - T24, Sinan Ateş cinayetindeki tetikçinin kaçırıldığı “çakarlı” aracın görüntüsüne ulaştı: Geçtikleri güzergâhta PTS kayıtlarına böyle takıldı

TOLGA ŞARDAN - Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

CANDAN YILDIZ - Sinan Ateş’in kardeşi Selma Ateş: Kendisini devlet zanneden paralel çete o kadar rahat cinayet işlemiş ki onlarca delil bırakmış

Cinayete ilişkin tüm haberler için tıklayın.