Dünya

Eski Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Straw: 2004 yılında Kıbrıs'ın AB'ye girmesine izin vermek hataydı

'Açmaz uluslararası toplum, iki devletli çözüm için mesai harcarsa aşılır'

07 Eylül 2023 15:41

T24 Dış Haberler

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 2004 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla tüm adayı temsilen Avrupa Birliği'ne alındığında Birleşik Krallık'ın Dışişleri Bakanı olan Jack Straw, GKRY'nin AB üyeliğine izin vermenin yanlış olduğunu söyledi.

Politico için 'Kıbrıs'ın AB'ye girmesine hiç izin vermemeliydik' başlıklı bir yazı kaleme alan Straw, kendisinin de 2004 yılında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı titriyle destek verdiği kararın ardından AB'nin GKRY üzerindeki tüm tesir gücünü kaybettiğini ifade etti.

Straw, 2004'te Kıbrıs'ın AB üyeliği için son adımlar atılırken, Kıbrıslı Türkler'in KKTC ile GKRY'yi birleştirecek Annan Planı'na destek verdiğini, Kıbrıslı Rumların ise reddettiğini hatırlattı.

''Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk'' yazan Straw, ''Dönüp baktığımda görüyorum ki bu noktada Kıbrıs'ın üyeliğini dondurabilirdik, dondurmalıydık da. Sadece birleşmiş bir adanın AB'ye girebileceğini açıkça söylemeliydik'' ifadelerini kullandı.

2001-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapan Straw, ''Bloğun benim de bir parçası olduğum başarısızlığı, AB'nin donmuş bir çatışmaya başkanlık etmesi anlamına geliyor. Bunu yaparak AB, Kıbrıslı Rumlar üzerindeki tüm tesir gücünü kaybetti'' yazdı.

Adayı birleştirecek herhangi bir barış anlaşmasının Kıbrıs Rumlar için statükodan daha az memnuniyet vereceği görüşünü sunan Straw, yeni ortak anayasa girişimleri başarısız olursa açmazın sadece uluslararası topumun çift devletli çözüme odaklanmasıyla aşılabileceğine inandığını söyledi.