Gündem

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor: 3 ayda mahkemeden tahliye kararı!

Tahliye davası kararının verilebilmesi için 4 şart var

21 Mart 2024 09:05

Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarına ilişkin yeni dava detayları kamuoyunda gündeme gelmeye devam ediyor. 10 yılı aşkın süredir kiracı olarak oturan bir kişiyi mülk sahibi evden çıkarmak isteyince konu yargıya taşındı. Evden çıkmak istemeyip kirasını “yüzde 25 artırımlı” ödemek isteyen kiracı için mahkemeden dikkat çeken bir karar çıktı.

Milliyet’te yer alan habere göre, dava sürecine ilişkin detayları anlatan avukat Gizem Gonce, “Müvekkilim ev sahibi ve evinde oturan kiracı da 10 yılı aşkın süredir bu evde oturan bir kiracı, öncelikli olarak ev sahibi arabuluculuk başvurusunda bulundu. Kiracı evden çıkmak istemediğini, yüzde 25 artış yaparak oturmak istediğini belirtti. Bunun üzerine arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varılamamasından kaynaklı olarak tahliye davası açıldı. Tahliye davasında da süreç ilk duruşmada taşınmazın tahliyesine karar verilmesi şeklinde sonuçlandı” dedi.

“Burada önemli olan husus öncelikle haklı bir nedenle ihtarname gönderilmesiydi. Ev sahibi ihtarname göndermek suretiyle sözleşmenin yenilenmeyeceğini, kira sözleşmesinin yenileneceği tarihten en az 3 ay önce bunu bildirmişti” diyen Avukat, “Bunun akabinde ihtarnameden sonra arabuluculuk sürecinde tahliye konusunda anlaşma sağlanamamasından kaynaklı açılan tahliye davasında kiracının aleyhine bir karar çıktı, yani tahliyesine karar verildi. Aslında tahliye davalarının uzun sürdüğü söylense de usulüne uygun olarak Türk Borçlar Kanunu’ndaki kurallara uygun bir şekilde yapılan tahliye davaları 3 ay içerisinde sonuçlanabiliyor” diye konuştu.

Avukat, “Kiraya veren sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak sureti ile herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir” bilgilendirmesi yaptı.

Avukat, “Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildirimi ile sözleşmeyi sona erdirebilir” dedi.

Tahliye davası kararının verilebilmesi için 4 şart

Bölge Adliye Mahkemesi 35’inci Hukuk Dairesi’nin kararına göre kira sözleşmesinde 10 yıllık uzama süresinin dolması nedeniyle tahliye davası kararının verilebilmesi için 4 şart var. Bu 4 şart şu şekildedir: Kira süresinin sona ermesi, 10 yıl uzama süresinin dolması, sürenin dolmasından sonra yeni kira döneminden en az 3 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin kiracıya ihtar edilmesi ve bir sonraki kira döneminde tahliye davasının açılmasıdır.