Eğitim

Fatih Altaylı'dan YÖK'ün denklik kararına tepki: Müthiş bir kötülük; bunun tek sonucu olur!

28 Mart 2024 10:47

Gazeteci Fatih Altaylı, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK) yurt dışında eğitim almayı düşünen gençlerle ilgili aldığı denklik kararına tepki göstererek, "Bu kararın tek sonucu olur. Dünyanın en iyi okullarına giden gençler, Türkiye’de denklik alamayacakları için Türkiye’ye geri gelmezler ve yaşamlarını okudukları ülkede sürdürürler." görüşünü savundu.

YÖK, yurt dışı yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS puan şartı getirdi. Tıp, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Öğretmenlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık okumak isteyen kişiler, Türkiye'de YKS sınavına girmesi ve okuyacakları bölümü kazanması gerekecek.

Altaylı yazısında konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ani ve inanılmaz bir kararla yurt dışında eğitim görmeyi planlayan ve görecek olan gençlere, müthiş bir kötülük yaptı.

Bu sadece gençlere değil, ülkenin geleceğine de yapılmış kötülük.

Dünyanın en iyi üniversitelerine denklik vermek için burada sınava girip o bölümü kazanma şartı ne yahu! Üstelik üniversitede bir bölüme başlamanız o bölümü bitirmeniz anlamına da gelmiyor.

Harvard’a giriyorsunuz, tıp mı, biyoloji mi, mühendislik mi okuyacağınıza sonra karar verebiliyor, hatta karar sonrası bile bölüm değiştirebiliyorsunuz! O zaman ne yapacak çocuklar. Geri gelip, bir daha üniversite sınavına mı girecekler! Bazılarınız “Ne var canım, Oxford’dan kabul almış çocuk burada dandik üniversiteyi mi kazanamayacak.” diyebilir. O iş öyle değil. İkisi iki ayrı konsantrasyon meselesi.

Hazırlığı bile bambaşka. Birine hazırlanırken, diğerine aynı anda hazırlanmak hem zor hem gereksiz.

Hele bir de bu sene bu karar açıklandığında, gençler başvurularını yapmış, kabullerini almış ve bu yüzden de üniversite sınavı ile ilgili hiçbir hazırlık yapmamış oldukları için durumları iyiden iyiye vahim.

Bu kararın tek sonucu olur. Dünyanın en iyi okullarına giden gençler, Türkiye’de denklik alamayacakları için Türkiye’ye geri gelmezler ve yaşamlarını okudukları ülkede sürdürürler.

YÖK de Türkiye’nin en iyi eğitim almış çocuklarını sürgüne mahkum ettiği ile kalır!"

Yazının tamamını okumak için tıklayın