Gündem

Figen Yüksekdağ: Çıkan ağır ceza kararları, Türkiye halklarının birlikte yaşama olanaklarına, ortak vatan ve demokratik cumhuriyet idealine yönelik bir saldırıdır

17 Mayıs 2024 11:21

Kobani davasında 30 yıl 3 ay hapis cezası alan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, mahkemenin kararlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Çıkan ağır ceza kararları, Türkiye halklarının birlikte yaşama olanaklarına, ortak vatan ve demokratik cumhuriyet idealine yönelik bir saldırıdır" dedi. Yüksekdağ, "Kimsemin yüzü düşmesin, yüreği kanamasın. Bugüne kadar yıkamadılar, diz çöktüremediler. Ağır bedellerle, cefalarla beslenen yolumuzdan döndüremediler. Bundan sonra da başaramayacaklar. Direne direne var olduk. Direne direne kazanacağız" ifadelerini kullandı. 

Figen Yüksekdağ'ın, sosyal medya hesabından paylaşılan açıklaması şöyle:

"Kobane davasında verilen karar haklı demokratik mücadelemizde, politik özgürlük hareketimizde bir sonuç değil, yeni bir başlangıçtır. Rehin tutulduğumuz 8 yıl boyunca halklarımızın, kadınların ve emekçilerin onurunu, özgürlüğünü, adaleti savunduk. Katliamcı, tecavüzcü İŞİD ordusuna ve onun ipini elinde tutanlara, suç ortaklarına karşı toplumsal vicdana, dayanışmaya, büyük insanlığın asil değerlerine sarıldık. Bu değerlerden nasibini almayanalar tarafından yargı işkencesine, zulmüne maruz bırakıldık. Çıkan ağır ceza kararları, Türkiye halklarının birlikte yaşama olanaklarına, ortak vatan ve demokratik cumhuriyet idealine yönelik bir saldırıdır. Demokratik siyasetin tasfiye operasyonlarına ve halklarımızın ortak yaşamına, geleceğine dönük her hamleyi boşa çıkarmak için direnmeye devam edeceğiz. Haklılığımızın bilincine, gücüne ve güvenine sarılıyoruz. Halklarımızın da bunlara sarılarak özgürlük yolunda kararlılıkla yürüyeceğine inanıyoruz. Kimsemin yüzü düşmesin, yüreği kanamasın. Bugüne kadar yıkamadılar, diz çöktüremediler. Ağır bedellerle, cefalarla beslenen yolumuzdan döndüremediler. Bundan sonra da başaramayacaklar. Direne direne var olduk. Direne direne kazanacağız. Selam ve sevgilerle."

 

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. 

Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! 

TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!

TIKLAYIN - Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!

TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun"

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

TIKLAYIN - Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye'de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir

TIKLAYIN - Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı

TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı

TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı

TIKLAYIN - Kobani davası kararlarına tepki yağdı: "AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından 'tarihi'"

TIKLAYIN - Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş'ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler