Gündem

Fikret Bila: Erdoğan’ın 50+1 çıkışı yeniden seçilmeye yönelik gibi duruyor; parlamentoda sandalye dağılımına dikkat!

22 Kasım 2023 09:30

Halk TV yazarı Fikret Bila, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50+1” çıkışını Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’den kurtulmak için yaptığı yorumlarını inandırıcı bulmadığını belirterek, “2028’de yapılacak seçimleri öne alma” yorumlarını değerlendirdi. Bila, erken seçim kararı için anayasayı değiştirmenin 360 oyla mümkün olabildiğini hatırlatarak, Meclis’teki sandalye sayısına dikkati çekti.

Bila, bugünkü köşesinde şunları kaydetti:

“Anayasa’ya göre ikinci döneminde cumhurbaşkanı görevdeyken TBMM erken seçim kararı alırsa üçüncü kez aday olabiliyor. Bu durumda Meclis böyle bir karar alırsa Erdoğan’ın adaylığının önü açılıyor. Meclis’ten böyle bir karar çıkmazsa Erdoğan, 2028’da görev süresi dolduktan sonra aday olamıyor. Erken seçim kararı alabilmek için de anayasayı referandumla değiştirmek 360 oyla mümkün olabiliyor. Bugünkü dağılımına göre Cumhur İttifakı’nın Mecliste 323 sandalyesi var. AK Parti 264, MHP 50, Yeniden refah 4, HüdaPar 4 milletvekiline sahip. Anayasayı değiştirmek veya erken seçim kararı almak için iktidarın Meclis’te 37 oya daha ihtiyacı var, MHP’yle ittifakı sonlandırırsa Meclis’te bulması gereken milletvekili sayısı 87’ye çıkıyor. MHP ile ittifakı bozması halinde CHP ve HEDEP dışındaki İYİ Parti dahil diğer tüm muhalefet partilerinin firesiz desteğini alması gerekiyor. Bu sayıya ulaşması için MHP ile ittifakı bozmadan İYİ Parti’nin veya HEDEP’in desteğine sahip olması lazım.

Bu koşullar altında AK Parti’nin MHP’yi küstürmeden İYİ Parti’nin desteğini almaya çalışması en yakın ihtimal olarak görülüyor. Parlamentoda sandalye dağılımı dikkate alındığında Erdoğan’ın bu çıkışı, Bahçeli ve MHP’yle ittifakı bozmak için değil daha çok yeniden seçilmenin zeminini yaratmaya yönelik gibi duruyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.