Kültür-Sanat

Film dünya çapında yeni hayranlar kazanırken Bosnalı kız 'folklorik Barbie' yaratıyor

17 Ağustos 2023 13:11

Bosnalı bir kız, yeni "Barbie" filmi dünya çapında hayranlar kazanırken, "folklorik Barbie" ile ilgi uyandırmayı umarak Barbie bebekler için başörtüleri ve dekoratif önlüklerle geleneksel Balkan kostümleri yapıyor. 

Saraybosnalı 11 yaşındaki Esma Gljiva, projesine bir aydan uzun bir süre önce başladı. 

Esma, koleksiyonundan yeni bebekleri gösterirken, "Bunlar folklor kostümleri giymiş bazı plastik bebekler, bunu daha iyi bir şekilde yapmaya çalıştım ve başardığımı düşünüyorum" dedi. 

Esma henüz Barbie filmini izlemedi ama arkadaşları ve ailesi, onun filme hakim olan kadın bağımsızlığı ve girişimcilik ruhunu somutlaştırdığını söylüyor. 

Amatör folklor dansçılarından oluşan bir ailede büyüyen Esma, Bosna'nın çok dinli gelenekleri hakkında çok şey öğrendiğini ve kendisinin de yerel bir folklor grubunun üyesi olduğunu anlatıyor.

Bebeklerine "Bosnalı Barbie bebekleri" adını vereceğini söyleyen Esma, aynı zamanda Bosnalı bir "folklorik Ken" için kostümler planladığını da söylüyor. 

Esma, bebekleri için günlük sipariş alıyor ve bunları Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Türkmenistan, Norveç, İngiltere ve diğer ülkelere gönderiyor.

Esma'nın annesi Adana Gljiva, "Bu projeyi böylesine bir özveriyle sahiplenmesinden ve yaz tatil günlerini bunu yaparak geçirmesinden dolayı çok gururluyuz. Harçlığını da kazandı" dedi.