Dünya

Gana'da maliyeden sorumlu Devlet Bakanı, yolsuzluk iddialarının ardından görevden alındı

14 Kasım 2022 17:27

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, maliyeden sorumlu Devlet Bakanı Charles Adu Boahen'i, ülkesindeki zanaatkar maden yatırımcılarından rüşvet aldığı iddialarının ardından görevden aldı.

Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Akufo-Addo'nun, küçük ölçekli altın madenciliğine ilişkin bir haberde Boahen'e yöneltilen iddialardan haberdar olduktan sonra harekete geçtiği belirtildi.

Akufo-Addo'nun Boahen'i görevden aldığı aktarılan açıklamada; ayrıca konuyu, ayrıntılı olarak araştırılması için özel savcıya yönlendirdiği ifade edildi.

Tarihte 'Altın Körfezi' olarak da adlandırılan Gana, Afrika'nın en büyük altın üreten ülkeleri arasında bulunuyor. Zanaatkar madenciliğin yaygın olduğu Gana'da, küçük ölçekli madencilik ülkedeki altın üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Araştırmacı gazeteci Anas Aremeyaw Anas, Boahen'in, zanaatkar maden yatırımcılarından engelsiz faaliyet göstermelerine izin vermek için rüşvet aldığını iddia etmişti.

Gana'da devam eden kaçak madencilik faaliyetleri hem doğaya zarar veriyor hem de madenlerde meydana gelen göçükler ölümlere neden oluyor.