Gündem

Gazeteci Barış Pehlivan'ın tahliye talebine ret

"Kasım ayındaki duruşmada beraat kararı çıkmaz ise Barış Pehlivan 2024 yılı Mart ayına kadar cezaevinde kalmaya devam edecek"

20 Ekim 2023 10:12

Avukat Hüseyin Ersöz, Maltepe Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet yazarı, gazeteci Barış Pehlivan’ın tutukluluğuna itiraz talebinin Silivri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini duyurdu. Pehlivan, 2024 Mart ayına kadar tutuklu kalacak.

Pehlivan adına, İnfaz Hakimliği kararına yapılan itiraz reddedildi. Avukat Hüseyin Ersöz, ret kararını sosyal medya hesabından paylaştı. Ersöz paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Gazeteci Barış Pehlivan adına İnfaz Hakimliği Kararına yaptığımız itiraz Silivri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Temmuz ayında yürürlüğe giren “yeni infaz düzenlemesi” ile hakkında Denetimli Serbestlik Kararı verilmesinin önünde hukuken bir engel olmamasına karşın, Gazeteci Barış Pehlivan, Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulmaya devam ediliyor.

Bu Karara karşı da Kanun Yararına Bozma ve AYM Bireysel Başvuru süreçlerini başlatacağız ancak Denetimli Serbestlik Kararının Kaldırılmasına gerekçe gösterilen davanın kasım ayındaki duruşmasında, Beraat Kararı çıkmaz ise Barış Pehlivan 2024 yılı Mart ayına kadar cezaevinde kalmaya devam edecek."

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 5. kez cezaevine giren gazeteci Pehlivan, Cumhuriyet’te yer alan bugünkü yazısında, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hâkimler Savcılar Kurulu’ndaki (HSK) “çürümeyi” gözler önüne seren dilekçesine atıfta bulunarak Fatih Tezcan ismine dikkati çekmiş; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, “Ben şimdi Fatih Tezcan’ın çıktığı Maltepe Cezaevi’ndeyim. Hükümlü olarak bağlı bulunduğum başsavcı diyor ki: ‘Tezcan’ın tahliyesi illegal!’ Yıllar önce ‘Cendere’ kitabında da yazmıştık: Kayınvalidesini dolandırmaktan hapis cezası alan Tezcan’ı kurtarmak için yine tüm yargı sistemi devreye girmişti.  O halde sayın adalet bakanı, Canım avukatlarım hukuk fakültesini bitirmiş. Belli ki orada öğrenmişler; gece gündüz benim adıma dilekçe üstüne dilekçe yazıp adliyeleri meşgul ediyorlar. Ama işte anladım ki işin sırrını bilmiyorlar. İşte bu yüzden hem onları hem savcılar ile hâkimleri artık daha fazla yormasak diyorum... Size soruyorum sayın bakan, Benim de hakkım olan denetimli serbestlikten yararlanmam için Maltepe Cezaevi’nde hangi yetkiliyle görüşmem gerekiyor?” diye sormuştu.