Kültür-Sanat

Gazeteci Filiz Gazi'den öyküler: Yer Çekiminden Çok Şey Kaybettik

28 Ocak 2024 18:14

T24 Kültür Sanat

Gazeteci Filiz Gazi'nin yazdığı öyküler, 'Yer Çekiminden Çok Şey Kaybettik' adıyla yayımlandı.

Tekin Yayınevi tarafından basılan öykülerinde Filiz Gazi, giderek daha çok görünür olan insanlar arasında zayıflayan bağları ve sanal dünyanın gerçekliğin yerini almasını da sorguluyor.

Tekin Yayınevi tarafından hazırlanan tanıtım bülteninde, 'Yer Çekiminden Çok Şey Kaybettik' için şu ifadeler kullanılıyor:

"'Bir bomba ihbarıyla dağılabilecek bir kalabalık.... Dünya bu kadar basitleşti.'

Dünya değişiyor. İktisadi düzenin her krizde bambaşka bir hal almasıyla yeni kurallar, yeni normlar giriyor hayatımıza. Hayat da bu normlarla yeniden şekilleniyor. Bir yandan sürekli iletişim halinde olmamız fakat gerçek anlamda bağ kurmanın gittikçe zorlaşması, öte yandan sanal dünyanın gerçekliğin yerine geçmesi insanları her şeyin yüzeyde kolay, derinde çok daha zor olduğu bir hayata itiyor. Topluluk bağları zayıflıyor, görünürlük artsa da gittikçe görülmez oluyoruz.

Filiz Gazi kitabında bu büyük meselelerin gündelik hayattaki izlerini anlatıyor. Moderniteye rahmet okutan post-modernite çağında dış cephedeki yaldızları söküp içimizin parçalanmış, eksilmiş topraklarına giriyor.

Bazen o küçük, görünmez kız çocuğu olacaksınız bu öykülerle akarken, bazen distopik dünyasına hapsolmuş genç bir erkek. Hep aynı adama âşık olan genç kadında bulacaksınız kendinizi okurken yahut kocasından da çocuğundan da vazgeçemeyen o yaşlı kadını derinden anlayacaksınız. Her mevsim bahar değil, her dönem şenlikli değil. Ama bu kitabın okurunun şansı da burada: Bütün meta anlatılardan uzakta, zaaflı, çapaklı, hayatla dolup taşan hikâyeleri Filiz Gazi’nin muadillerinden ayrılan, çerçevenin dışına çıkan tarzı ve diliyle okuyacaksınız."

"Karakterlerimle vakit geçirdim"

Filiz Gazi, edebiyattaki ilk yayını için, "Gazetecilikle birlikte sürdürmek istediğim edebiyata ilk adım. Biri asfalt yolda yürümek diğeri sanki yemyeşil çimenlerde yürürken hayal etmek gibi. Hikâyelerimdeki karakterlerle bir süre vakit geçirdim. Şimdi sizin tanışmanız hatta belki kendinizi okur gibi okumanız ya da tanıdık gelmesi dileğiyle" diyor.

Filiz Gazi kimdir?

Filiz Gazi Cumhuriyet Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Marmara Üniversitesi Radyo-TV Sinema Bölümü'nde yüksek lisans yaptı.
“Olmasa” adlı belgesel filmi yönetti. Radikal, Sendika.org, Bianet, Birgün gazetesi, Karınca, Edebiyat Haber ve Gazeteduvar'da izlenim, haber ve röportajlar yazdı, Hafıza Merkezi için dava takipleri yaptı.

Kitabın künyesi

Kitap Adı: Yer Çekiminden Çok Şey Kaybettik

Yazar: Filiz Gazi

Yayınevi: Tekin Yayınevi

Sayfa Sayısı: 88

İlk Baskı: Ocak 2024