Gündem

Gazeteci Metin Cihan: İsrail ile tohum alışverişi yapan firma MHP’li vekilin çıktı

07 Nisan 2024 20:30

Gazeteci Metin Cihan, İsrail merkezli tarım şirketi Haifa Grup’un Türkiye distribütörü Agrosel firmasının sahibinin MHP’li Milletvekili Hilmi Durgun olduğunu ileri sürdü. 

7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana Türkiye'nin İsrail ile sürdürdüğü ticarete ilişkin olarak liman kayıtlarını sosyal medya hesabından paylaşan gazeteci Metin Cihan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu'nun bir şirketi olan Eti Maden ile İsrail ordusuna da hizmet veren büyük bir şirket olan Fertilizers & Chemicals arasındaki sevkiyatı gündeme getirmişti.

İsrail ile Türkiye arasındaki ticarete dair verileri paylaşan gazeteci Metin Cihan’dan yeni bir iddia daha geldi. Cihan, İsrail merkezli tarım şirketi Haifa’nın Türkiye’deki faaliyetlerini, MHP’li Antalya Milletvekili Hilmi Durgun’a ait Agrosel Tarım üzerinden yürütüldüğüne dair bir iddia ortaya attı.

Hafia Grup ve Agrosel Tarım’ın internet sitesindeki ekran görüntüsü paylaşan Cihan, “Bildiğiniz gibi yerli tohumu yok edip çiftçiyi İsrail ve diğer yabancı tohumlara mecbur bıraktılar. Peki, İsrail’in dev tarım şirketi Haifa’nın Türkiye ayağı Agrosel firmasının sahibi kim? Milletvekili Hilmi Durgun. Yanlışım varsa düzeltin lütfen Hilmi Durgun” iddiasında bulundu. 

Durgun’un milletvekili olmadan önce, sosyal medya hesabından Agrosel firmasının reklamlarını yaptığı görülüyor. Tele1'deki habere göre, 1966’de İsrail’de kurulan Hafia Grup’un dünyanın her yerinde tesisi bulunduğu belirtiliyor. 2001’de Antalya’da kurulan Agrosel Tarım, internet sitesinde yer alan bilgiliye göre Haifa’nın Türkiye’deki distribütörlüğünü yapıyor.

TIKLAYIN - Gazeteci Metin Cihan: Varlık Fonu şirketlerinden Eti Maden, orduya hizmet veren İsrailli şirkete 21 ton bor madeni gönderdi

Diğer iddia: Eti Maden, İsrailli şirkete 21 ton bor madeni gönderdi

Türkiye Varlık Fonu'nun bir şirketi olan Eti Maden ile İsrail ordusuna da hizmet veren büyük bir şirket olan Fertilizers & Chemicals arasındaki sevkiyatı gündeme gelmişti. Cihan'ın paylaştığı bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başında olduğu Türkiye Varlık Fonu şirketi Eti Maden, 23 Mart 2024'te Fertilizers & Chemicals'a 25 kilogramlık paketler halinde olmak üzere toplamda 21 ton bor madeni gönderdi. 

Bor madeninin 23 Mart 2024'te Gemlik Limanı'ndan yüklendiğini yazan Cihan, sevkiyatın 29 Mart 2024'te İsrail'in Aşdod Limanı'na, ardından da 1 Nisan'da Hayfa Limanı'na vardığını ve teslimatın yapıldığını ifade etti. 

"Gazze'de katliam devam ederken devletimizin İsrail ile doğrudan ticaretinin belgesidir" diyerek sevkiyatın belgesi olduğunu iddia ettiği belgeyi paylaşan Cihan, haberi duyurduğu sosyal medya paylaşımında, "Katliam tedarikçiliğine ve Filistin'e dua İsrail'e gemi ikiyüzlülüğüne artık bir son verilmesi dileğiyle" ifadelerini kullandı.