Dünya

Gazze dayanışma kampının kurulduğu Columbia Üniversitesi'ne 400'den fazla polis girdi: Çadırlar dağıtıldı, onlarca öğrenci gözaltına alındı

01 Mayıs 2024 07:29

Columbia Üniversitesi’nde Gazze için dayanışma eylemlerinin 14’üncü gecesinde Rektör Minouche Shafik’in New York Polis Departmanı’nı okula çağırması sonucu 400’den fazla polis okula girdi ve kampüsün ortasına kurulan kamp dağıtıldı. Dün gece Hamilton binasını ele geçiren eylemci öğrencilerin hepsi gözaltına alındı. Polis şu anda Columbia Gazetecilik Yüksekokulu öğrencileri ve yurtta kalanlar dışında hiçbir öğrencinin kampüse girişine izin vermiyor.

ABD'nin 16 eyaletinde kampüs eylemleri sürerken, dayanışma hareketlerinin en büyüklerinden birinin bulunduğu Columbia'da sıcak saatler yaşandı. Polis, rektörün davetiyle kampüse girerek öğrencilere müdahale etti ve kurulan kampı dağıttı. 

Columbia Üniversitesi’nin Gazze’deki saldırılarla bağlantısı olan, fayda sağlayan şirketlerle finansal bağlarını açıklaması ve ilişkiyi kesmesi talebiyle 14 gündür kampüste kamp kuran eylemci öğrenciler, dün okulun uzaklaştırma kararına rağmen çadır kamplarından ayrılmadı. 30 Nisan sabaha karşı bir grup öğrenci, Hamilton Hall isimli binayı ele geçirdi. Öğrenciler, binanın ismini İsrail’in Gazze’deki bombardımanında öldürülen 6 yaşındaki Filistinli çocuk için “Hin’s Hall” olarak değiştirdiklerini açıkladı.

Columbia’da eylemci öğrencilerin Hamilton Hall’u ele geçirmesi ilk değil. Hamilton Hall, Columbia tarihininde birden fazla savaş karşıtı eylemde öğrenciler tarafından ele geçirilen sembolik bir bina olarak görülüyor.

Öğrencilerin Hamilton Hall’u ele geçirmesi üzerine Columbia yönetimi sabah saatlerinde okula gönderdiği mesajda kampüsün bu kez içerideki yurtlarda kalanlar dışında tüm öğrencilere kapatıldığını açıkladı. Öğrencilerin kampüse girmesi yasaklanırken Hamilton’ı ele geçiren öğrenciler de binayı terk etmeyi reddetti. Eylemlerin odağı çadırlardan Hamilton binasına yöneldi.

Columbia çevresinde tansiyon akşama doğru yükselmeye başladı. Okulun ana kapıları çevresinde 400’den fazla polis memuru ellerinde plastik kelepçelerle okula girme sinyali verirken New York Belediye Başkanı Eric Adams düzenlediği basın toplantısında Columbia’daki eylemlerin “dışarıdan provoke edildiğini” öne sürerek eylemci öğrencilerin kampüsü terk etmelerini istedi. Adams, velilere seslenerek eylemdeki çocuklarını bölgeden ayrılmaya ikna etmelerini istedi.

Polisin kampüse Columbia Rektörü Minouche Shafik’in yetkilendirmesiyle girdiği biliniyor. Shafik’in polisten 17 Mayıs’a kadar kampüste kalmalarını istediği belirtiliyor.

Adams’ın basın toplantısından birkaç saat sonra polis büyük bir ordu gibi kampüse girdi. Columbia’nın iki kapısına bakan bütün sokaklarda ellerinde plastik kelepçelerle, isyan müdahale formaları giyen polisler konuşlandı.

Polis kampüsten haber aktaran gazeteci öğrencileri de gözaltı tehdidiyle kampüsten çıkarttı. Hamilton binasındaki yaklaşık 40 öğrenci, büyük bir polis ordusu tarafından sert bir biçimde gözaltına alındı.

Kampüs kapıları da Columbia öğrencilerine destek için gelen çevre sakinleriyle doluydu. Polisin otobüslerle öğrencileri götürdüğü sırada yuhalamalar duyuldu.

New York’ta şu an gece yarısını geçti. Polis kampüsü tamamen ele geçirdi. Çadırların bulunduğu kamp toplandı. Okula sadece yurtta kalanlar ve Gazetecilik Yüksekokulu'na bağlı olarak haber yapan öğrenciler gelebiliyor.

Yaklaşık 400 polis memuru, saat 21.00 sularında kampüse girdi. Öncelikle çadır kampının bulunduğu alanı ablukaya alan polis, alandan haber aktaran öğrenci gazetecileri de kampüsten çıkardı.