Dünya Basınında Bugün

Gazze'de 6 çocuk açlıktan öldü, Navalni'nin cenazesi, Trump'ın dokunulmazlık iddiası | Dünya Basınında Bugün

29 Şubat 2024 08:59

T24 Dış Haberler

ABD tarihinin en uzun süredir görevde olan Senato parti lideri Mitch McConnell, kasım ayında Çoğunluk Lideri görevini bırakacağını bildirdi. ABD’de Yüksek Mahkeme, eski Başkan Donald Trump'ın 2020 seçimlerini iptal ettirmek için komplo kurma suçlamasına karşı başkanlık dokunulmazlığına sahip olup olmadığına karar verecek. Moldova'nın Ukrayna sınırında bulunman ayrılıkçı bölge Transdinyester, Moldova'nın üzerlerindeki baskıyı artırdığı iddiasıyla Rusya'dan koruma istedi. Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cuma günü Moskova'da toprağa verileceği açıklandı. Gazze'nin Sağlık Bakanlığı, ablukadaki bölgenin kuzeyinde altı çocuğun susuzluk ve yetersiz beslenme nedeniyle hastanelerde hayatını kaybettiğini bildirdi.

29 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

Daily Mail | Başbakan'dan polise: Çete iktidarına son verme zamanı geldi 

Daily Mail'in haberine göre Britanya Başbakanı Rishi Sunak, dün akşam emniyet müdürleriyle yaptığı toplantıda ülkede artan Filistin yanlısı protestoların bir "çete iktidarına" sebep olduğunu söyledi. Sunak, "bu iktidarın demokratik iktidarın yerini almaya başladığını" söyleyerek polisten duruşlarını sertleştirmelerini istedi. 


Wall Street Journal | McConnell, Cumhuriyetçi Parti'nin Senato liderliğinden istifa edecek

ABD tarihinin en uzun süredir görevde olan Senato parti lideri Mitch McConnell, kasım ayında Çoğunluk Lideri görevini bırakacağını bildirdi. WSJ, McConnell'ın yaşı ve partideki hızlı değişikliklerin sebep olduğu baskı karşısında havlu attığını ifade etti. McConnell, 2007 yılından bu yana Cumhuriyetçilerin Senato'daki en yetkili ütesi olarak görev yapıyor. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Donald Trump'ın, McConnell'a yönelik ağır eleştirileri olmuştu.


New York Times | Yüksek Mahkeme, Trump'ın dokunulmazlık iddiasını dinlemeyi kabul etti

ABD’de Yüksek Mahkeme, eski Başkan Donald Trump'ın 2020 seçimlerini iptal ettirmek için komplo kurma suçlamasına karşı başkanlık dokunulmazlığına sahip olup olmadığına karar verecek. Muhafazakarların 6-3 çoğunluğa sahip olduğu mahkeme, Çarşamba günü Trump'ın cezai kovuşturmadan muaf tutulma talebini dinlemeye karar verdi.


Moscow Times | Navalni için kamuya açık cenaze töreni 1 Mart'ta yapılacak

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cuma günü Moskova'da toprağa verileceği açıklandı.

Sözcüsü Kira Yarmiş'in açıkladığına göre Navalni'ye 1 Mart'ta Mariino bölgesinde bir veda töreni düzenlendikten sonra Borisovskoye Mezarlığı'nda cenaze töreninin yapılacağı ifade edildi. 

Navalni'nin ekibi ilk olarak cenaze törenini 1 Şubat'ta yapmak istemişti ancak bunu kabul edecek bir mezarlık bulmakta zorlandıklarını söyledi. Navalni'nin Anti Yozlaşma Vakfı'nın direktörü İvan Zıdanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aynı gün Federal Meclis konuşmasını yapacağı için cenazenin 29 Şubat'ta yapılmasının önlendiğini ima etmişti. 

Zıdanov, "Biliyorlar ki Aleksey'in vedasının olduğu günde konuşursa Putin kimsenin umrunda olmayacak" dedi ve törene herkesin erkenden gelmesini istedi.


TASS | Transdinyester, Moldova'nın baskısı karşısında yüzünü Rusya'ya dönecek

Moldova'nın Ukrayna sınırında bulunman ayrılıkçı bölge Transdinyester, Moldova'nın üzerlerindeki baskıyı artırdığı iddiasıyla Rusya'dan koruma istedi. 

Kendi bağımsızlığını ilan etmiş ancak uluslararası tanınırlığı olmayan Transdinyester'in Rusya'ya yaptığı koruma çağrısı, tarihi Sovyetler Birliği'nin çöküşüne dayanan gerilimleri yükseltti. Nüfusu büyük oranda Rusça konuşan Transdinyester, Moldova'dan ayrılacağını duyurdu ve 1992'de çıkan kısa bir savaştan sonra kendi "ulusal hükumetini" kurdu.

Moskova'ya çağrı, Transdinyester'in nadiren toplanan Milletvekilleri Konseyi'nde yapıldı. Konsey, son olarak 2006'da yaptığı oturumda Rusya tarafından ilhak edilmek için çağrıda bulunmuş, Moskova ise bu konuda harekete geçmemişti. 

Transdinyester Kongresi, Rusya Parlamentosu'nun iki kanadına da seslenerek bölgede "220 Rus vatandaşının yaşadığını ve giderek Moldova'dan daha fazla baskı gördüklerini" belirtti ve bu konuda önlemler alınmasını istedi. Kongre, bu önlemler ile ilgili örnekler vermedi.

Rus kamu yayıncısı haberi duyururken, Transdinyester'in baskı karşısında "yüzü Rusya'ya döndüğünü" ifade etti.


Al Jazeera | Sağlık Bakanlığı: Gazze hastanelerinde 6 çocuk yetersiz beslenmeden öldü

Gazze'nin Sağlık Bakanlığı, ablukadaki bölgenin kuzeyinde altı çocuğun susuzluk ve yetersiz beslenme nedeniyle hastanelerde hayatını kaybettiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı, "İnsani bir felaketin önlenmesi için uluslararası kurumların müdahalesini bekliyoruz" dedi.