Dünya

Gazze'de kanlı cumartesi: İsrail, Cibaliye Mülteci Kampı'nda aralarında çocuklar bulunan 80'den fazla insanı öldürdü

Han Yunus dışına atılan bir bomba sonucunda da 26 kişi hayatını kaybetti

19 Kasım 2023 07:32

T24 Dış Haberler

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de bulunan kalabalık Birleşmiş Milletler sığınaklarına yaptığı hava saldırılarından 80'den fazla insanın hayatını kaybettiği belirtildi.  

Cumartesi sabahı, Han Yunus'ın hemen dışında meydana gelen bir hava saldırısında en az 26 kişi hayatını kaybetti. Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, bu saldırısının Gazze'deki sivillere "hiçbir yerin güvenli olmadığını hatırlattığını" söyledi. 

İsrail'in bu hafta baskın yaptığı Gazze'nin en büyük hastanesi El Şifa, en riskli 120 hastası dışında herkesi tahliye etti. 120 hasta için geride 5 tane de doktor bırakıldı. Hastanede çok ciddi bir bir ilaç ve tıbbi gereç kıtlığı yaşandığı biliniyor. 

Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki Birleşmiş Milletler yönetimindeki bir okula yapılan şafak saldırısında en az 50 kişini hayatını kaybetti. AFP'ye konuşan bir Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilisi, Cibaliye kampında başka bir binaya yapılan saldırıda aynı aileden 19'u çocuk 32 kişinin öldürüldüğünü belirtti. 

Endonezya Hastanesi'nin dışında kanlı battaniyelere sarılmış 20 cesedin fotoğrafı paylaşıldı. BM yetkilileri ölümleri kınadı. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Sığınaklar güvenlik içindir. Okullar öğrenmek içindir. Kuzey Gazze'deki El Fakhuri okulunda çocuk, kadın ve erkeklerin öldürülmesine dair haberler trajik. Siviller bunu daha fazla kaldıramaz ve kaldırmamalı da" yazdı. 

Daha önceden Cibaliye'deki sivillere sosyal medya üzerinden Arapça olarak bölgeden ayrılma çağrıları yapan İsrail ordusu, konuyla ilgili olarak The Guardian'a yorum yapmadı. 

BM, Gazze'deki sığınakların tıkış tıkış hake geldiğini ve su ile gıda erzaklarının tükenmekte olduğunu bildirdi. BM, sığınaklarda insanların açılıktan ölebileceğini ve enfeksiyon riski bulunduğunu vurguladı.