Dünya

"Gezegenler arası seyahat çağını başlatabilir": Musk'ın dev roketi Starship'in bugün fırlatılması planlanıyor

17 Nisan 2023 13:04

T24 Dış Haberler

Üretilen en güçlü roket, ilk seyahatini yapmaya hazırlanıyor. 

ABD'li girişimci Elon Musk'ın SpaceX şirketinin geliştirdiği Starship, neredeyse 120 metre uzunluğunda ve tarihteki herhangi bir roketin iki katı itme kuvvetine sahip olacak şekilde tasarlandı. 

Roketin deneme atışı, pazartesi günü Texas'taki Boca Chica'dan yerel saatle sabah 8:00'de (Türkiye saatiyle 16:00) yapılacak. Denemede roketin üst aşamasının doğuya doğru gönderilmesi ve dünyanın çevresinde neredeyse bir tam tur atması planlanıyor. 

Musk, beklentileri fazla yükseltmemek için açıklamalarda bulundu. Roketlerin ilk denemesinin başarısız olması beklenmedik bir durum değil.

"İlk fırlatma çok karmaşık olacak. Kocaman bir roketten söz ediyoruz. O yüzden fırlatma başarısız olabilir" diyen Musk, "Çok dikkatli olacağız. Bize endişe veren bir şey görürsek atışı erteleyeceğiz" diye devam etti.

Twitter Spaces'te konuşan Musk, "Fırlatma olursa, roketin patlamadığı herhangi bir senaryoyu başarı sayarım" dedi.

Starship, tamamıyla tekrar kullanılabilir olmak için tasarlandı. Roketin kısa süre içinde tekrar fırlatılabilmesi hedefleniyor. SpaceX, roketin böylece tıpkı bir ticari uçak gibi günde birkaç kez sefer yaparak yörüngeye insan ve uydu taşımasını istiyor. 

Musk, Startship sayesinde sıradan vatandaşları için gezegenleri arası uzay seyahati çağı başlayabileceğine inanıyor.