Gündem

Gıda Bakanlığı hileli ürünleri açıklamıştı; çikolata ve gazoza cinsel gücü artırıcı ilaç koymuşlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 173 firmaya ait hileli ürünleri açıklamıştı

26 Mart 2018 16:54

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, Gıda Bakanlığı tarafından 3 gün önce duyurulan taklit veya tağşiş yapılan ürünlerde  cinsel gücü artırıcı, zayıflatıcı, ağrı kesici ve sakinleştirici özelliği olan çok sayıda ilaç etken hammaddesine  rastladıklarını açıkladı. Çocuklar ve gençlerin tehlike altında olduğunu söyleyen Vargı,  bu konuda verilen ağır para cezalarını caydırıcı olmadığını bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmesi gerektiğini  ifade etti.

TIKLAYIN- Bakanlık, 173 firmaya ait hileli ürünleri açıkladı; işte o liste!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz cuma günü (23 Mart) taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 173 firmaya ait 282 parti ürün kamuoyuna açıklamıştı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, TÜDEF Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığı ürünlerin içeriğini incelediklerini, içinde cinsel gücü arttırıcı ve zayıflatıcı ilaç etken maddesi olan 15 marka bal ve takviye edici gıda, 5 çikolata, 5 meyveli gazoz, bir adet de çay enerji içeceğine rastladıklarını bildirdi. 

"Çocuklar ve gençler tehlike altında"

Tüketicilerin ciddi tehlike altında olduğunu belirten Vargı, şu açıklamayı yaptı:

“Cinsel gücü artıran sildenafil, tadalafil gibi ilaçlar çikolata, enerji içecekleri ve meyveli gazozlara da konuluyor. Kalp ilaçları, şeker hastalığını önleyen ilaç etken maddeleri de yine çikolatalara konuluyor. Piyasada içinde subitramin bulunan, hem zayıflatan hem de cinsel gücü arttıran ilaç etken maddeleri olan sildenafil bulunan bitkisel karışımlar ve kapsüller var. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz tehlike altındadır.”

"Mutlaka hapis cezası verilmeli"

Sinan Vargı, Tarım Bakanlığı'nın firmaları açıklamasına rağmen bu firmaların isim değişikliği yaparak aynı usulsüzlüğü işlemeye devam ettiğini, 21 kez yakalanıp yine aynı suçu işleyen kişilere bile rastlandığını söyledi. Gıda yasasında yapılacak değişikliklerin 2015 yılından bu yana TBMM gündemine gelmediğini ifade eden Vargı, gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ve ağır para cezaları verilmesinin caydırıcı olmadığını, bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmesi gerektiğini de belirtti.