Dünya

Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e Refah'taki saldırısını durdurma emri vermesini istedi

17 Mayıs 2024 09:08

T24 Dış Haberler

Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) acilen İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki saldırılarını sonlandırması ve Gazze genelinde askeri faaliyetlerini durdurması için emir vermesini talep etti.

Perşembe günü duruşmada Güney Afrika, hakimlere verdikleri yazılı talepte uluslararası denetmenler ve gazetecilerin de Gazze'ye girmesine izin verilmesini istedi. 

Güney Afrika, 35 binden fazla insanı öldüren ve Gazze'nin büyük bölümünü yıkan 7 aylık savaşta artık halka gıda, ilaç ve diğer yardımları ulaştırmak için bile ateşkes gerektiğini ifade etti. 

Davacı avukatlarından Vaughan Lowe, Refah'ın İsrail kuvvetlerinin Gazze'de kara harekatı düzenlemediği "son köşe" olduğunu ifade etti ve yıkıcı bir saldırının "bölgede Filistin varlığının temelini yok edeceğini" söyledi. 

Lowe, "Eğer divan şimdi harekete geçmezse Gazze'de bir Filistin toplumunu tekrar inşa etmenin olasılığı ortadan kaldırılacak, en azından mevcut olarak Gazze'deki korkunç olayları yaşayanların ömrü bunu görmeye yetmeyecek" diye konuştu.