Dünya

Güney Koreli bir adam, şiirinde Kuzey'i övdüğü için hapis cezasına çarptırıldı

27 Kasım 2023 13:47

T24 Dış Haberler

Güney Kore'de bir mahkeme, şiirinde Kuzey'i öven 68 yaşındaki adamı 14 ay hapis cezasına çarptırdı. Güney Kore medyasının haberine göre Lee Yoon-Seop, 2016 yılında yayınlanan bir yazısında birleşmeyi savundu. İki Kore'nin sosyalist sistem altında birleşmesi halinde insanların ücretsiz barınma, sağlık ve eğitimden yararlanabileceğini yazmasının ardından Kuzey Kore'nin kamuoyunda övülmesini yasaklayan bir yasa uyarınca mahkum edildi. 

"Birleşme" başlıklı yazısında Lee, birleşik bir Kore'de daha az insanın kendi canına kıyacağını veya borç içinde yaşayacağını da savundu. Şiir, Kasım 2016'da Kuzey'de düzenlenen bir şiir yarışması kazandı.

The Korea Herald'ın haberine göre Lee, benzer bir suçtan dolayı geçmişte 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Korea Herald, Seul mahkemesinin açıklanan kararında, Lee'nin "Kuzey'i yücelten ve öven propagandalar üretmeye ve yaymaya devam ettiğini" söyledi.

Lee, 2013 yılında internette Kuzey Kore ordusunu öven yorumlar yayınlarken, sonraki yıllarda Güney Kore bloglarında ve web sitelerinde devlet karşıtı içerik yayınlamakla da suçlandı. Güney Kore Ulusal Güvenlik Yasası, "hükümet karşıtı" örgütlerin övülmesini ve desteklenmesini yasaklamıştı.