Gündem

Haber Var, SES Ver!: Kadın Gazetecilerle Dayanışma Projesi’nin İlk Çıktıları Yayında

16 Ağustos 2023 17:38

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan, deprem bölgesinde yazılı ve görsel içerik üreten kadın gazetecileri desteklemeyi hedefleyen Haber Var, SES Ver!: Kadın Gazetecilerle Dayanışma Projesi'nin ilk çıktıları yayına girdi.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından hayata geçirilen operasyonlar 'Haber Var, SES Ver: Kadın Gazetecilerle Dayanışma Projesi' deprem bölgesinde yazılı ve görsel içerik üreten kadın gazetecileri desteklemek için tasarlandı. Destek kapsamında deprem bölgesi 4 ilden 4 kadın gazeteciye hibe ve aynen editörlük/mentorluk desteği veriliyor.

Kasım sonuna kadar devam edecek projede, gazetecilik meslek sahibi edinmiş ve alıcı sevgilisi olarak yetiştirmek isteyen, gazetecilik meslek mensuplarına ait, toplumsal sorumluluğu ve sorumluluğu taşıyan 4 gazeteci çalışanı esaslı yazılı dosya haber veya video-haber üretecek.

Kadın gazeteciler arasında dayanışmanın güçlenmesi amacı da taşıyan projeye genç gazeteciler Medine Mamedoğlu , Marta Sömek , Jiyan Cin Erkılıç ve Burcu Özkaya'nın yaptıkları haberlerle, göçmen gazeteciler Nevin Sungur , Candan Yıldız , Banu Güven ve Mehveş Evin ise editör/mentor olarak katkı veriyor.

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği kurucu başkanı Gülseren Onanç, projenin misyonuna ilişkin şunları söyledi:

“SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve onun dijital medya aracı SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu’nda toplumsal cinsiyet odaklı bir yayıncılık anlayışı ile yerel ve uluslararası gündemi feminist perspektiften irdeliyor, bu doğrultuda içerikler üretiyoruz. Deprem sonrasında da bölgedeki kadınların yaşadığı sorunları, mücadelelerini gündemleştirmeye çalıştık. Ancak üzerinden zaman geçtikçe bölgeye ilginin giderek azacalağını, oradan daha az ses duymaya başlayacağımızı biliyorduk. Bu sebeple deprem bölgesinden haber yapan kadın gazetecileri desteklemenin bizim sorumluluğumuz olduğunu düşündük. Proje kapsamında deneyimli gazetecilerin genç kadın gazetecilerle dayanışma gösterecek olması, onların kariyer gelişimlerine katkı sağlayacak olması çok değerli. Hem gazeteciliğe hem de kadın dayanışmasına katkı sağlayan bu projeyi hayata geçirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz.”

İlk çıktılar yayında

'Haber Var, SES Ver!: Kadın Gazetecilerle Dayanışma Projesi'nin ilk çıktıları yayında. Depremde aktif çalışan genç gazetecilerden biri olan Medine Mamedoğlu'nun Nevin Sungur editörlüğünde hazırladığı video-haberde, Adıyaman'da depremler sonrası yaşanan su sıkıntısını kadın bakışıyla işlenmiş.

Susuzluğun yükünü ağır bir şekilde omuzlarında taşıyan kadınların mikrofonu uzatan Mamedoğlu, kadınların ve sendikaların halk sağlığı uyarılarını taşıyor.



Yaşayan Son Ermeni köyü Vakıflı'da Buruk Bayram Foto-haber: Burcu Özkaya

Hatay’da gazeteciliği sürdüren Burcu Özkaya’nın Banu Güven editörlüğünde hazırladığı foto-haberde ise, Özkaya Hatay’ın Samandağ ilçesindeki, Türkiye’nin ‘tek’ ya da yaşayan ‘son’ Ermeni köyü olan Vakıflı’daki yortu kutlamaları konu alınıyor.

Bu yıl yaşanan acılar ve katılımın geçen senelere göre az olmasından dolayı buruk geçen yortu, hem dayanışmanın hem de şehrin yeniden inşası için verilen mücadelenin görsel arvişini tutuyor.