Dünya

Haiti Başbakanı Ariel Henry, istifa etmeyi kabul etti

Henry, şu anda Porto Riko'da mahsur kalmış durumda

12 Mart 2024 08:21

T24 Dış Haberler

Karayip ülkeleri grubu başkanı ve Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, ülkede haftalardır devam eden baskı ve artan şiddet olaylarının ardından Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı. Henry istifayı bölge liderlerinin pazartesi günü Jamaika'da bir araya gelerek Haiti'de siyasi geçiş sürecini tartışmalarının ardından geldi. 

TIKLAYIN | Haitili çete lideri Jimmy Cherizier: Başbakan istifa etmezse soykırım ya da iç savaşa doğru gideceğiz

Silahlı çeteler tarafından evine dönmesi engellenen Henry, şu anda Porto Riko'da mahsur kalmış durumda. Henry, eski başkanın Temmuz 2021'de öldürülmesinden bu yana ülkeyi yönetiyordu. 

Ali, "Geçici bir başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması üzerine istifasını kabul ediyoruz" dedi. 

TIKLAYIN | Haiti'de şiddetin merkezindeki "Barbekü" lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier kimdir?

Ağır silahlı çeteler son günlerde Haiti'nin başkenti Port-au-Prince sokaklarını kontrol altına alarak seçimle gelmemiş olan Ariel Henry'nin istifasını talep ediyordu. Port-au-Prince ve çevresindeki bölgede bir ay süreyle olağanüstü hal ilan edilirken sokağa çıkma yasağı da uzatıldı.

Henry, çetelerin polis karakollarına saldırdığı ve Haiti'nin en büyük iki hapishanesini bastığı sırada şiddetle mücadeleye yardımcı olacak uluslararası bir güvenlik gücünün konuşlandırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalamak üzere Kenya'da bulunuyordu.

TIKLAYIN | Haiti'de cezaevi baskınlarında 3 binden fazla suçlunun kaçmasının ardından OHAL ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Haiti'nin uluslararası havalimanında devam eden saldırıların ardından Henry'yi taşıyan uçağın inişi durduruldu.

İstifası birkaç gündür bekleniyordu. Karayip ülkelerinden oluşan Caricom grubu, Henry'nin Haiti'nin istikrarı önünde bir engel olarak görüldüğünü ve bir geçiş konseyine geçişin başlayabilmesi için görevinden çekilmesi gerektiğini açıkça ifade etmişti.