Dünya

Hayvanlar arasında eşcinsel ilişkiler arttı: Sebebi cinsel hayal kırıklığı

30 Nisan 2024 10:00

T24 Dış Haberler

Hayvanlar arasındaki eşcinsel davranışların, sosyal çatışmanın ölümle sonuçlanabileceği türlerde "barışı korumak" için evrimleşmiş olabileceği öne sürüldü.

Balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar ve memeliler gibi omurgalıların tüm ana grupları dahil olmak üzere bin 500'den fazla hayvan türünde aynı cinsiyetten çiftler arasında seks yaşandığı bildirildi.

Böcekler, örümcekler, denizyıldızı gibi ekinodermler ve küçük parazit solucanlar olan nematodlar da dahil olmak üzere ana omurgasız gruplarında da eşcinsel ilişkiler gözlemlendi.

Aynı cinsiyetten çiftleşme, özellikle lemurlar ve maymunlar da dahil olmak üzere toplamda 51 türde gözlemlendi. 

İspanya'daki araştırmacılar, hayvanlar arasındaki eşcinsel ilişkilerin nedeninin, yanlış kimlik, karşı cinsten partnerlerin sınırlı olması ve cinsel hayal kırıklığı olabileceğini belirledi. 

Memeliler arasında aynı cinsiyetten cinsel davranışın evriminin izini süren José Gómez liderliğindeki ekip, bonobolar, şempanzeler, büyük boynuzlu koyunlar, aslanlar ve kurtlar da dahil olmak üzere sosyal türlerde evrimleşme olasılığının daha yüksek olduğunu keşfetti. 

Gómez, "Bu ilişkiler, hayvanlar arasında olumlu sosyal ilişkilerin kurulmasına ve sürdürülmesine yardımcı oluyor. Bu senaryoda, eşcinsel seks, gruplardaki gerilimi dağıtmak ve erkekler arasında şiddetli çatışma riskini azaltmak için kullanılıyor olabilir." diye konuştu. 

Bununla birlikte, hem erkeklerde hem de dişilerde aynı cinsiyetten cinsel davranışın geniş bir hayvan yelpazesinde yaygınlığı göz önüne alındığında, yazarlar çalışmalarının evriminin arkasında başka teoriler olacağını da belirtti. 

Aynı cinsiyetten davranışlar sadece az sayıda memeli türünde gözlemlendi ve bu nedenle evrimini ve faydalarını daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi.