Gündem

HDP Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak: Diyarbakır'a kayyım atanırsa İstanbul'a kayyım atanmamasının garantisi yoktur

HDP'nin yeni eş genel başkanları Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak

04 Eylül 2023 09:40

HDP'nin yeni Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak, "Kürtler öğle yemeği ise hepiniz akşam yemeğisiniz. Diyarbakır'a kayyım atanırsa İstanbul'a kayyım atanmamasının garantisi yoktur" diye konuştu.

"Türkiye toplumunun burada HDP ile, Yeşil Sol Parti ile omuz omuza mücadele etmesi gerekiyor" diyen 27 Ağustos'ta HDP'nin yeni Eş Genel Başkanı seçilen Kırkazak, Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi: 

"Çok net tarihsel deneyimler vardır. Bu coğrafyada Ermenilere yapılırken, Ermeniler Kürtlerin komşusuydu, dostuydu, kirvesiydi. Ermeniler Kürtlere şunu derdi, 'Kirvem yapma, biz sabah kahvaltısıysak, siz öğle yemeğisiniz'. Türkiye toplumuna şunu söyleyebiliriz, 'Kürtler öğle yemeği ise hepiniz akşam yemeğisiniz.' O zaman tarihsel deneyimlerden örnek alıp omuz omuza mücadele etmek gerekiyor. Diyarbakır'a kayyım atanırsa İstanbul'a kayyım atanmamasının garantisi yoktur."

"HDP, Türkiye açısından çok kıymetli bir organizasyon"

HDP kadroları, partinin kapatılma tehdidiyle karşı karşıya kalması üzerine seçime Yeşil Sol Parti bünyesinde girdi. TBMM'ye Yeşil Sol Parti'nin girmesine rağmen HDP'nin neden hâlâ açık olduğunu değerlendiren Kırkazak, HDP'nin, Türkiye'deki Kürtlerle Türkiye sosyalistlerinin demokratik cumhuriyet talebindeki ilk ortak mücadele alanı olduğunu söyledi. Kırkazak daha önce dönem dönem seçim ortaklıkları olduğunu ama aynı çatı altında örgütsel bir mücadele yürüttükleri ilk örgütlü yapının HDP olduğunu vurguladı. "Bu anlamda HDP, Türkiye açısından çok kıymetli bir organizasyon. Türkiye'nin birlikte yaşamasının pusulası, yol haritası olarak değerlendirilebiliriz" diyen Kırkazak, "Bu felsefenin ve bu iradenin ayakta kalmasını, Türkiye toplumu için bir hafıza olarak da devam etmesini önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Politik, toplumsal mücadelemiz Yeşil Sol üzerinde devam edecek"

HDP'nin birikimini Yeşil Sol Parti'ye aktaracağını belirten Kırkazak, "Ama aynı zamanda tüzel kişilik olarak hukuka, demokrasiye inanıp, Anayasa Mahkemesi ve yargı önünde de HDP'yi savunmaya devam edeceğiz. Politik, toplumsal mücadelemiz Yeşil Sol üzerinde devam edecek. Ama HDP'yi de hukuken savunmaya devam edeceğiz, koruyacağız" diye konuştu.

"Yaşananlar daha fazla duyurulmalı"

Kobane davasının avukatlarından olan Kırkazak, yargılamanın toplumun gündeminde yer alamadığını söyledi. Kırkazak, yaşananların daha fazla duyurulması gerektiğini ifade etti ve tutuklu yargılananların serbest bırakılması için aydınların imza vermesini çok kıymetli bulduğunu aktardı.