Ekonomi

Hürriyet yazarından, elektrik faturasını düşürmek için püf noktaları

10 Ocak 2023 08:55

Hürriyet yazarı Sefer Levent, "kabaran elektrik faturalarına karşı elektrik tüketimini azaltabilmek için bazı püf noktalar" verdi. 

Levent'in, "Daha düşük elektrik faturası için püf noktaları" başlıklı yazısında bazı maddeler şöyle:

- Kullandığımız beyaz eşyaları seçerken daha az enerji tüketen A, B, C sınıfı ürünleri tercih etmek, uzun vadede elektrik faturalarına olumlu olarak yansıyacaktır.

- Su ısıtıcısı ve çay makinesi gibi cihazlarda sadece ihtiyacınız kadar su kaynatarak tasarruf edebilirsiniz.

- Isınma amaçlı elektrikli cihazların tercih edilmesi elektrik sarfiyatını artırıyor ve faturaları yükseltiyor. Kışın en çok enerji tüketen kombi ve elektrikli ısıtıcıların ortalama bir ısı seviyesinde ve sabit tutulması, tasarruf sağlıyor.

- Kullanılmayan elektrik aletlerinin prizlerinin fişten çekilmesi, özellikle akıllı telefonların adaptörlerinin fişte kalmaması, beyaz eşya ve klima bakımlarının zamanında yapılması ise diğer fatura düşürücü etkenler.

- Elektrik dağıtım şirketlerine abone olanlar üç zamanlı tarifeyi tercih ederse saat dilimlerine göre farklı fiyatlarla hizmet alıyor. Bunun için öncelikle akıllı sayaç kullanmanız ve dağıtım şirketine bu tarifeye geçeceğinizi beyan etmeniz gerekiyor.

- Tüketim miktarlarının düşük seyrettiği gece saatleri, üç zamanlı tarifenin de en avantajlı dönemi. Tüketiciler, üç zamanlı tarifeye geçtikleri takdirde gece enerji tüketimini artırırsa; bu dönemin fiyatının yarı yarıya düşük olması nedeniyle yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlayabiliyorlar.

Yazının tamamı için tıklayın.