Çevre

İkizköylülerin avukatı, Akbelen Ormanları için uyardı: Seçimden sonra kamulaştırma kararları alınabilir

"Öncelikle 86541 sicil nolu linyit madeninin işletme ruhsatını ve işletme iznini geri aldırın"

14 Mart 2024 18:53

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin kamulaştırma kararının iptalini değerlendirdi. Cangı, "Gelecekte, özellikle seçimden sonra kamulaştırma kararları alınabilir" dedi. Cangı, AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Ayaydın'ın "Cumhurbaşkanı talebimizi geri çevirmedi" sözlerini de "Eğer gücünüz yetiyorsa Akbelen Ormanları maden sahasındaki çalışmaları durdurun alanları rehabilite ettirin, tekrar ormanların oluşmasını yaratın" şeklinde değerlendirdi.

Akbelen Ormanları'nda, Limak Holding ve IC Holding'in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür sahasını genişletmek için geçen yıl 24 Temmuz'da ağaç kesimine başlanmış, yüzlerce ağaç yok edilmişti. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 11 Mart'ta Resmi Gazete’de yayımlanan 8247 sayılı acele kamulaştırma kararıyla, ''Muğla'nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılması kararlaştırılmıştı. Karar, 13 Mart tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla kaldırıldı.

TIKLAYIN - AKP'nin Muğla adayı Aydın Ayaydın istedi, Erdoğan Akbelen'deki kamulaştırma kararını kaldırdı: "Kararın iptali Ayaydın için bir seçim propagandası"

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kararı "yanlıştan dönmek" olarak niteleyerek, "Gelecekte, özellikle seçimden sonra kamulaştırma kararları alınabilir" diye konuştu. AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Ayaydın, kamulaştırma kararının iptal edilmesinde etkili olduğuna ilişkin sözlerini de eleştiren Cangı, şunlanı söyledi:

''Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayaydın bunu kendisinin aldırdığını söylüyor ve Twitter’daki paylaşımını yoruma kapatıyor. Ben buradan kendisine seslenmek istiyorum. Öncelikle bölgedeki sorunu çözmek istiyorsanız öncelikle 86541 sicil nolu linyit madeninin işletme ruhsatını ve işletme iznini geri aldırın. Eğer gücünüz yetiyorsa Akbelen ormanları maden sahasındaki çalışmaları durdurun alanları rehabilite ettirin, tekrar ormanların oluşmasını yaratın. Daha da gücünüz yetiyorsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2005 yılında almış olduğu karar doğrultusunda Yatağan Yeniköy Termik Santrali’ni kapatın.''

Aydın Ayaydın istedi, Erdoğan Akbelen'deki kamulaştırma kararını kaldırd9ı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İkizköy'deki Akbelen Ormanları'nın çevresinde yer alan 190 parsellik tarım arazisinin linyit madenine açılması için 11 Mart'ta verdiği acele kamulaştırma kararını 13 Mart'ta iptal etti. Kararın yine Erdoğan'ın imzasıyla iki gün sonra iptal edilmesinden saatler önce açıklama yapan AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşerek acele kamulaştırma kararını gözden geçirmesini talep ettiğini duyurdu. İptal kararının ardından da Erdoğan'a teşekkür eden Ayaydın, "Cumhurbaşkanımız talebimizi olumlu karşıladı" dedi. Gazeteci Bahadır Özgür ise kararın iptal edilmesini Aydın Ayaydın için yapılmış "seçim propagandası" olarak yorumladı. 

Özgür: Erdoğan, Ayaydın'ın villasına kaçak tuvalet için ormanın sınırını değiştirdi

Gazeteci Bahadır Özgür ise tepki çeken kararın kaldırılmasının perde arkasında AKP'nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr.  Aydın Ayaydın'a ilişkin "seçim propagandası" olduğunu yazdı. Özgür, "Erdoğan'ın, Akbelen'deki 190 parselin kamulaştırma kararını iptal etmesi, Muğla adayı Aydın Ayaydın için bir seçim propagandası. Bir hatırlatma: Erdoğan 2023 yılında, Ayaydın'ın Bodrum'da villasına eklediği kaçak müştemilat ve tuvaleti için ormanın sınırını değiştirmişti" dedi.

TIKLAYIN - Bursa’daki Türkiye Şeker Fabrikası'na ait taşınmaz 58 milyon 500 bin TL'ye satıldı: İki yıl önce "ticaret-konut alanı" yapılmıştı

TIKLAYIN - 8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlandı: AYM'nin iptal ettiği ‘örgüt adına suç işleme' fiiliyle ilgili yeni düzenleme yürürlüğe girdi!