Dünya Basınında Bugün

İngiltere'den 'AİHS'ten ayrılma' tehdidi; Venezuela'daki hapishane baskınında ortaya çıkan lüks tatil köyü; Rusya'nın 'Nazi gazisini adalete teslim edin' çağrısı | Dünya Basınında Bugün

28 Eylül 2023 08:11

T24 Dış Haberler

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Downing Street tarafından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Ruanda uçuşlarını engellememesi üzerine Avrupa Konvansiyonu'ndan ayrılma ihtimalini gündeme getirmesi için yetkilendirildi. Venezuela'nın Tocorón hapishanesine düzenlenen asker ve polis operasyonunda profesyonel bir beyzbol sahası, yüzme havuzları, çocuk oyun ekipmanları, hatta maymunlar ve flamingoların bulunduğu küçük bir hayvanat bahçesi keşfedildi. Rusya, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerini, Kırım Yarımadası'ndaki Rus Karadeniz filosunun karargâhına yönelik füze saldırısının planlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olmakla suçladı. Kremlin, geçen hafta Kanada parlamentosunda onurlandırılan Ukraynalı Nazi gazisi Yaroslav Hunka'nın adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

28 Eylül 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | İngiltere'den Strazburg'a Ruanda planı için 'AİHS'ten ayrılma' tehdidi

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Downing Street tarafından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Ruanda uçuşlarını engellememesi üzerine Avrupa Konvansiyonu'ndan ayrılma ihtimalini gündeme getirmesi için yetkilendirildi.

Hükümetin Ruanda politikası, Yüksek Mahkeme'de 9 Ekim'de üç gün sürecek bir duruşmada görüşülecek ancak Kasım ayına kadar bir karar çıkması beklenmiyor. Bakanlar, Haziran ayında Temyiz Mahkemesi'nin bu politikanın İngiltere'nin AİHS kapsamındaki yükümlülüklerine uymadığı sonucuna varan kararını bozmaya çalışıyor. Hükümet davayı kazanacağından ve önümüzdeki yılın başlarında uçuşların başlamasının önünü açacağından emin.

Ancak bakanlar, AİHS'nin nihai hakemi olan Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin uçuşları geciktirebilecek ya da askıya alabilecek yasal itirazlara izin vermesinden korkuyor.

Braverman Salı günü Washington'da yaptığı açıklamada, Ruanda politikasını geciktirmeye devam etmesi halinde İngiltere'nin AİHS'den ayrılma ihtimalini gündeme getirdi.

Braverman, "Uluslararası bir insan hakları örgütüne üye olmayan bir ülkenin insan haklarına saygı göstermesinin beklenemeyeceği fikrini reddediyorum. Sanki Birleşik Krallık'ın Magna Carta'ya kadar uzanan gurur verici bir insan hakları tarihi yokmuş ve bizi Rusya olmaktan alıkoyan tek şey AİHS'ymiş gibi; Amerika, Kanada, Yeni Zelanda ve Japonya gayet iyi idare ediyor gibi" dedi. 

Downing Street konuşmayı onayladığını teyit ederek konuşmanın "normal süreçten geçtiğini" söyledi. Times, No10'un Braverman'a İngiltere'nin AİHM'den ayrılma ihtimalini dile getirmesi için izin verdiğini bildirdi. Bu, Strazburg mahkemesine Ruanda uçuşlarını engellememesi için baskı yapma stratejisi olarak görülüyor.


The Washington Post | Venezuela'daki hapishane baskınında lüks tatil köyü ortaya çıktı

Venezuela'nın Tocorón hapishanesine düzenlenen asker ve polis operasyonunda profesyonel bir beyzbol sahası, yüzme havuzları, çocuk oyun ekipmanları, hatta maymunlar ve flamingoların bulunduğu küçük bir hayvanat bahçesi keşfedildi. Ayrıca beton tüneller de bulundu. 

Hapishaneden kaçan ve Latin Amerika'ya yayılan bir suç örgütü olan Tren de Aragua'nın başındaki isim olan Hektor el Nino Guerrero isimli 39 yaşındaki mahkumu arayan polis ve askerler, Tocorón'a yaptıkları baskında neredeyse lüks bir tatil köyü ile karşılaştı. 

El Nino, yalnızca Venezuela'da değil; Kolombiya, Ekvador, Peru ve Şili'de de aranıyor. Interpol, yakalanması için Kırmızı Bülten yayımladı.

Eleştirmenler, çetesinin, Tocorón'u lüks bir tatil köyüne nasıl dönüştürdüğünü anlamaya çalışıyor. 


Al Jazeera | Rusya: Ukrayna'nın Batılı müttefikleri Karadeniz Filosu Karargahı saldırısına yardım etti

Rusya, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerini, Kırım Yarımadası'ndaki Rus Karadeniz filosunun karargâhına yönelik füze saldırısının planlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olmakla suçladı.

Moskova Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Çarşamba günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın filo karargâhına düzenlediği saldırıda Batılı keşif verilerinin, NATO ülkelerine ait uyduların ve casus uçakların kullanıldığını söyledi.


Moscow Times | Kremlin: Ukrayna parlamentosuna çıkarılan eski Nazi adalete teslim edilmeli

Kremlin, geçen hafta Kanada parlamentosunda onurlandırılan Ukraynalı Nazi gazisi Yaroslav Hunka'nın adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler için savaşan 98 yaşındaki Ukraynalı gazi Yaroslav Hunka'nın milletvekilleri tarafından alenen alkışlandığı olayın ardından Kanada Parlamentosu Başkanı istifa etmişti.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Kanada makamlarının bu suçluyu adalete teslim etme ya da adalete teslim etmek isteyenlere iade etme görevi vardır" dedi.