Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopteri düştü: Helikopter enkazı bulundu, İran Kızılay Başkanı “Durum iyi değil” dedi

19 Mayıs 2024 16:10

T24 Dış Haberler

İran devlet medyası, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin sert iniş yapmak zorunda kaldığını duyurdu. İran İçişleri Bakanlığı, detay sunmadan Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin zorunlu iniş yaptığını doğruladı. İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye ait helikopter enkazını bulduklarını, ulaşmaları için 2 kilometre kaldığını duyurdu. Kolivend, "Helikopter bulundu. helikopteri görüyoruz, hepimiz olay yerine doğru gidiyoruz. 2 kilometre mesafede. Durum iyi değil” dedi.

Reuters'a konuşan bir yetkili, Reisi ve Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian'ın hayatlarının "risk altında" olduğunu söyledi. Adının açıklanmaması şartıyla konuşan yetkili, konuşan yetkili, "Hala umutluyuz, ancak kaza sitesinden gelen bilgiler çok endişe verici" dedi. 

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı.

İran lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin selameti için herkesten dua isteyerek, "Herkes dua etsin. İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama meydana gelmeyecektir" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise, "İran'da yaşanan helikopter kazasını yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Medyada helikoptere ulaşıldığına dair iddialar çıktı ancak İran devlet medyası haberi yalanladı. 

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin acil iniş yapması konusunda endişelendiklerini ve İran’a destek için hazır olduklarını açıkladı.

Reisi, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde seyahat ediyordu. Devlet televizyonu, olayın meydana geldiği bölgenin İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 600 kilometre kuzeybatısında, Azerbaycan sınırındaki Jolfa kenti yakınlarında olduğunu açıkladı.

İran devlet haber ajansı Tasnim’in aktardığına göre; Cumhurbaşkanı’nın ekibinden bazı isimler merkezle iletişim kurabildi. Konvoydaki üç uçaktan ikisinin güvenli şekilde indiği belirtildi. Alınan bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan da kaza yapan helikopterdeydi.

Tasnim, olay yerine kurtarma ekiplerinin gönderildiğini, ancak hava şartları ve yoğun sisin çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Yerel basına konuşan bir yerel yönetim yetkilisi, kazayı anlatırken "düşme" ifadesini kullandı ancak henüz olay yerine kendisinin gitmediğini ifade etti. 

 

"40 arama timi bölgede, hava şartları nedeniyle havadan arama yapılamıyor"

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Kulivend, "Bölgedeki olumsuz hava şartları (yoğun sis) nedeniyle arama kurtarma çalışmaları İHA'lar kullanılarak havadan yapılamıyor" dedi.

İranlı yetkili, dağlık ve ulaşımı zor olan bölgede 40 arama timinin çalışmalarını karadan sürdürdüğünü aktardı.

İran Kızılayı akşam 11 sularında yeni bir açıklama yaparak, "Cumhurbaşkanın helikopteriyle ilgili şimdiye kadar yeni bir haber yok" dedi.

"Hayatları risk altında"

Reuters'a konuşan bir yetkili, Reisi ve Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian'ın hayatlarının "risk altında" olduğunu söyledi.

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan yetkili, konuşan yetkili, "Hala umutluyuz, ancak kaza alanından gelen bilgiler çok endişe verici" dedi. 

Reisi, 22 Aralık 2023 tarihinde İran'ın Gülistan Eyaleti'ndeki Chaili barajı inşaatını havadan incelemişti. (Arşiv)

Aliyev'den destek açıklaması 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopterinin acil iniş yapması konusunda endişelendiklerini ve İran’a destek için hazır olduklarını açıkladı.

Aliyev, yaptığı açıklamada, “Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmenin ardından, üst düzey heyeti taşıyan helikopterin İran'a acil iniş yaptığı haberi bizleri ciddi şekilde endişelendirdi. Yüce Allah'a dualarımız Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetle birlikte. Azerbaycan Cumhuriyeti komşu, dost ve kardeş bir ülke olarak her türlü desteği vermeye hazırdır” dedi.

Devlet medyası, Cumhurbaşkanı'nın durumuyla ile ilgili bir bilgi paylaşmadı.

Reisi Pazar günü erken saatlerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte bir barajın açılışını yapmak üzere Azerbaycan'da bulunuyordu. 

63 yaşındaki Reisi, 2021 yılında Cumhurbaşkanı olmadan önce İran'ın yargı erkinin başındaydı. Ülkenin dini lideri Ali Hamaney'e yakın olduğu da bilinen Reisi, Hamaney'in potansiyel haleflerinden biri olarak da görülüyor. 

İran Genelkurmay Başkanı'ndan talimat

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunması için tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdi.

Bakıri, "Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin bulunması ve kurtarma çalışmaları için İran Ordusu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun tüm imkan ve teçhizatları kullanılmalıdır." ifadelerini kullandı.

İran silahlı kuvvetlerinin olayın başından itibaren çalışmalarda yer aldığı kaydedildi.

ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "İran'da yaşanan helikopter kazasını yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın kazaya ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.

Türkiye: İran'a her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir

Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkilileri taşıyan helikopterin kazaya uğramasının ardından arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçildiğini duyurdu.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şöyle denildi: "İran’da bugün (19 Mayıs) yaşanan helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu İranlı yetkililerin güvende ve sağlıklı olmalarını temenni ediyor, kardeş İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir."

Ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı mevkidaşı için bir geçmiş olsun mesajı yayımladı.

X hesabından açıklama yapan Erdoğan, şöyle dedi:

"İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum."

"Herkes dua etsin; ülkenin işlerinde herhangi bir aksama meydana gelmeyecek"

İran lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin selameti için herkesten dua istedi.

Hamaney yaptığı konuşmada, "Yüce Allah'ın Cumhurbaşkanı ve yanındaki arkadaşlarını millete bağışlamasını umuyoruz. Herkes dua etsin. İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama meydana gelmeyecektir" ifadelerini kullandı.

AFAD yardıma gidiyor 

AFAD'dan yapılan açıklamada, "İran ülkemizden gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etmiştir. Van ve Erzurum'dan 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal için yola çıkmıştır" denildi. 

TIKLAYIN - İmamoğlu'ndan helikopteri kaza yapan İran Cumhurbaşkanı Reisi için paylaşım: Kardeş İran halkına sabır diliyoruz

MSB'den yardım açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, Bayraktar Akıncı insansız hava araçlarının ve Cougar tipi helikopterlerin, İran'da Reisi'nin kaza yaptığı bölgeye doğru gittiğini duyurdu.

İran Kızılayı: 65 operasyonel ekip cumhurbaşkanının helikopterini arıyor

İran Kızılayı'ndan yapılan son açıklamada, "65 operasyonel ekip cumhurbaşkanının helikopterini arıyor" denildi. 

İran Dışişleri Bakanlığı: Arama çalışmaları devam ediyor

İran Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri için arama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. İran devlet televizyonu ise Reisi ve heyetini taşıyan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

Akıncı İHA konumda

Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasının ardından, arama faaliyetlerine katılmak üzere Akıncı İHA ve gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirdi.

Helikopterin bulunması amacıyla Akıncı İHA, İran semalarında aktif uçuş yapıyor.

FlightRadar24 uygulamasına göre 200 bini aşkın kişi Akıncı İHA'nın İran semalarındaki dairesel hareketlerini takip ediyor.

Öte yandan Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı.

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend: Helikopter bulundu, 2 kilometre mesafede

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, İran devlet televizyonuna konuştu, arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kolivend, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye ait helikopter enkazını bulduklarını, ulaşmaları için 2 kilometre kaldığını duyurdu.

Kolivend, "Helikopter bulundu. helikopteri görüyoruz, hepimiz olay yerine doğru gidiyoruz. 2 kilometre mesafede. Durum iyi değil." dedi.

İran devlet televizyonu, Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopterin enkaz noktasında yaşam belirtisi olmadığını duyurdu.