Dünya

İran İsrail'e bu SİHA'larla saldırdı: Shahed-136S/Şehit nedir, nasıl çalışır?

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısında Shahed-136S (Şehit) SİHA'lar kullanıldı

14 Nisan 2024 01:13

İran, nisan ayında Şam'daki konsolosluklarına gerçekleştirilen saldırıya karşılık olarak İsrail'e karşı saldırıya geçti. İsrail, İran'dan düzinelerce insansız hava aracının havalanarak İsrail'e doğru ilerlemeye başladığını ifade etti. İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada saldırı doğrulanırken, Tahran'ın İHA'ların yanı sıra füzeler de kullandığı ifade edildi.

İran'ın İsrail' yönelik saldırısında Shahed-136S (Şehit) SİHA'lar kullanıldı. 36 kilogram patlayıcı taşıyabilen bu silahlı insansız hava araçları, daha önce Rusya-Ukrayna savaşında kullanılmıştı.

CANLI BLOG - İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi!

TIKLAYIN - İran'dan 'meşru müdaafa saldırısı tek seferlikti' mesajı: İsrail saldırırsa devamı daha sert gelir, ABD uzak durmalı!

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İran'ın İsrail'e gönderdiği Shahed-136S SİHA’ları 2021 yılında üretildi. 36 kilo patlayıcı taşıyabilen Shaded-136S SİHA'ları GPS ile yönlendiriliyor. Menzili 2500 kilometre olan Shaded-136S'lerin hızı ise saatte 185 km.

Anadolu Ajansı verdiği bilgide, "İran yapımı Şahid-136 İHA’lar saldırıdan sonra üsse geri dönmez. Kamikaze (intihar) dronları patlayıcı taşır, hedefe dalış yapar ve çarpışma anında patlar" notu geçti.

Bu nedenle SİHA'ların İsrail topraklarına ulaşmasının saatler alacağı açıklandı. İran, SİHA'ları 1800 kilometre mesafeden İsrail topraklarına gönderdi.

Alçak irtifadan uçan Shaded-136S SİHA'ları hedefini vurmadan önce 100 metre yüksekliğe kadar alçalabiliyor. Bu füzelerin radar tarafından algılanması da oldukça güç. Kamikaze prensibiyle çalışan füzelere verilen isim ise Şehit.

"İran yapımı Şahid-136 İHA’lar saldırıdan sonra üsse geri dönmez. Kamikaze (intihar) dronları patlayıcı taşır, hedefe dalış yapar ve çarpışma anında patlar" Görsel/bilgi: AA

 

 


Ne olmuştu?

İran, İsrail savaş uçaklarının 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu vurarak aralarında üst düzey bir İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Tuğgeneral Muhammed Reza Zahedi'nin de aralarında olduğu 11 kişiyi öldürmesinin ardından intikam sözü vermişti.

İran'ın liderleri, yaptıkları açıklamada diplomatik misyona yapılan saldırının "emsalsiz" olduğunu vurgulamış, İran'ın Suriye Büyükelçisi Hüseyin Ekbari de İsrail'e "aynı büyüklükte ve sertlikte" bir karşılık verileceğini söylemişti.

CANLI BLOG - İran'dan İsrail'e misilleme hava saldırısıyla geldi!

TIKLAYIN - İran'dan 'meşru müdaafa saldırısı tek seferlikti' mesajı: İsrail saldırırsa devamı daha sert gelir, ABD uzak durmalı!

TIKLAYIN - İran'ın İsrail'e saldırısına dünyadan tepkiler: İran arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir

TIKLAYIN - İran İsrail'e bu SİHA'larla saldırdı: Shahed-136S/Şehit nedir, nasıl çalışır?

TIKLAYIN - Biden, Durum Odası'nda: İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz

TIKLAYIN  - THY ve Pegasus'un İran, Ürdün, Irak ve Lübnan seferleri iptal

TIKLAYIN - Bitcoin'de sert düşüş: İran'ın saldırısı kripto borsasını da vurdu

TIKLAYIN - Pentagon, Orta Doğu'ya ilave savaş uçakları ve gemiler gönderiyor

TIKLAYIN - İran, İsrail'le bağlantılı olduğunu ileri sürdüğü Portekiz bandıralı gemiye Basra Körfesi'nde el koydu