Gündem

İsmail Saymaz: İYİ Parti, Saadet ve Gelecek, iktidarın anayasa değişiklik teklifindeki başörtüsü ve aile kurumuna ilişkin maddelere, “evet” denilmesini istiyor

“CHP’liler Altılı Masa’yı bozmamak adına iki maddeye de, ‘evet’ diyebilir”

12 Aralık 2022 11:20

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin, iktidarın anayasa değişiklik teklifindeki başörtüsü ve aile kurumuna ilişkin maddelere, “evet” denilmesini istediğini yazdı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in, “Kapanan yaralarla değil, kanayanlarla uğraşalım” diyerek, başörtüsü meselesinin açılmasına karşı olduğunu göstermesini hatırlatan Saymaz, “İYİ Partililer, Altılı Masa’nın ortak tutum alarak, iki maddenin referanduma gitmeden TBMM’den geçmesini savunuyor. Bu, CHP’nin ‘evet’ demesini gerektiriyor. Bir İYİ Partili üst düzey yetkili ‘Bu iş gündeme gelmese hiçbir sorun yoktu. Bu konunun çok çabuk gündemden çıkmasını istiyoruz diyor. İyi Parti, bugün saat 10.30’da Genel İdare Kurulu’nda konuyu görüşerek, tavrını netleştirecek” diye yazdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da başörtüsü düzenlemesiyle ilgili, ılımlı açıklamasını hatırlatan Saymaz, şunları kaydetti:

“Görüştüğüm bir üst düzey yetkili değişikliğin seçim sonrasına bırakılmasını isterken, bir diğeri ise başörtüsüyle ilgili maddenin desteklenebileceğini söylüyor. Ancak CHP’liler de referanduma gidilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bir CHP’li yetkili şöyle diyor: ‘Referanduma götürmek yanlış olur. Türkiye kutuplaşmanın eşeğine geldi. Erdoğan’a can suyu verecek bir iş için kan kussak da kızılcık şerbeti içtik demek lazım.’

Yani CHP’liler Altılı Masa’yı bozmamak adına iki maddeye de, ‘evet’ diyebilir. Tabii bu kararı, CHP tabanına anlatmak zor olabilir. HDP’nin ise, ‘hayır’ eğiliminde olduğunu gözlüyorum. HDP’li bir yetkili başörtüsü maddesinde Aleviler ve Kürtlerle ilgili talepleri de masaya getireceklerini kaydediyor. Aile düzenlemesine ise kesinlikle karşı olduklarını belirtiyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.