Dünya

İsrail ordusu bazı birliklerini Gazze'den çekti; en az 6 ay sürecek yeni bir harekât planı yapılıyor

İsrail, sahada daha az asker olsa bile üst düzey Hamas liderlerinin peşinde olduğu için 2024 yılının büyük bölümünde Gazze'de ağır çatışmaların yaşanmasını bekliyor

02 Ocak 2024 08:28

T24 Dış Haberler

İsrail ordusunun bazı birlikleri Gazze'den çektiği ancak en az altı ay sürecek yoğun bir harekâta hazırlandığı ileri sürüldü. Öte yandan ordunun Lübnan ile savaş için hazırlıklarını genişlettiği iddia edildi. 

Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili, bazı yedek askerlerin Gazze'den eve gönderilmesi planlarının onaylanmasının savaşta yeni bir aşamanın başlangıcı olduğunu söyledi. 

Ancak İsrail, sahada daha az asker olsa bile üst düzey Hamas liderlerinin peşinde olduğu için 2024 yılının büyük bölümünde Gazze'de ağır çatışmaların yaşanmasını bekliyor.

Reuters'a konuşan üst düzey yetkili, "Bu en az altı ay sürecek ve teröristlere karşı yoğun bir temizlik harekâtını içerecek. Kimse Şecaiye'den barış güvercinlerinin uçurulacağından bahsetmiyor" ifadelerini kullandı. 

Gazze'den dönenlerin hepsi evlerine gitmeyecek. Reuters'a konuşan yetkili, bazılarının çatışmaların daha da tırmanmasından korkulduğu için Lübnan'ın kuzey sınırına dönmeye hazırlandığını söyledi ve "Lübnan cephesindeki durumun devam etmesine izin verilmeyecek. Önümüzdeki altı aylık dönem kritik bir dönem"  ifadelerini kullandı. 

2024 yılının ilk gününde İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 21 bin 978'e ulaştığı, 57 bin 697 kişinin de yaralandığı açıklandı. Binlerce kişinin daha bombalanan binaların enkazı altında kaldığına inanılıyor.

ABD gemisi ülkesine dönüyor; yeni gemiler geliyor

Gerilim tırmanırken ABD, 7 Ekim saldırılarının ardından İran gibi aktörleri çatışmaya girmekten caydırmak üzere bölgeye gönderilen USS Gerald R Ford uçak gemisi taarruz grubunun ülkesine döneceğini açıkladı.

Ancak bu grubun yerini amfibi saldırı gemisi USS Bataan ve ona eşlik eden USS Mesa Verde ve USS Carter Hall adlı savaş gemileri alacak.