Dünya

İsrail ordusu: Hastaneyi biz vurmuş olsak orada krater olurdu; patlama saatinde İslami Cihad, mezarlıktan roket atışı yapıyordu

18 Ekim 2023 10:22

T24 Dış Haberler

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü (IDF) Daniel Hagari, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasından kendilerinin sorumlu olduğunu bir kez daha reddederek, "yaptıkları incelemeler sonucunda" İslami Cihad'ın patlamaya sebep olduğu sonucuna vardıklarını ifade etti.

Çarşamba sabahı düzenlediği basın toplantısında konuşan Hagari, saldırıdan sonra IDF'in tüm ilgili dallarının bir inceleme başlattığını belirtti. Hagari, hastanede yapısal hasar bulunmadığını ve sadece otoparkın vurulduğunu ifade ederek, "Biz vursak orada krater olurdu" dedi.

Hagari'ye göre, salı yerel saatle 18.15 sularında Hamas, İsrail'e bir dizi roket gönderdi.

Hagari, daha sonra 18.59'da İslami Cihad'ın yakınlardaki bir mezarlıktan 10 roket fırlattığını, aynı zamanda El-Ehli Baptist Hastanesi'nde bir patlamanın meydana geldiğini söyledi. 

İsrail, dün de hastane saldırısından İslami Cihad'ı sorumlu tutmuş, Gazze'deki en büyük 2. militan grup, iddiaları yalanlamıştı. 

IDF Sözcüsü, Hamas'ın patlamaya İslami Cihad roketinin sebep olduğunu anladığını, bu sebeple de İsrail'i suçlamak için, "küresel bir medya kampanyası başlattığını" öne sürdü. 

"Ölü sayılarını olduğundan fazla gösterecek kadar ileriye gittiler" diyen Hagari, "İslami Cihad'ın yanlış fırlattığı bir roketin hastaneye hasar verdiğinden kesinlikle emindiler" ifadesini kullandı. 

Hagari, havadan çekilmiş görüntülerin hastanenin direkt olarak vurulmadığını ve yakınlardaki binaların hasar görmediğini gösterdiğini ifade etti. Sözcü, hasar alan tek noktanın hastanenin dışındaki otopark olduğunu iddia etti.

Basın toplantısında patlama noktasının fotoğraflarını gösteren Hagari, "Biz vurmuş olsak orada bir krater veya yapısal hasar olurdu" dedi. 

Hagari, ellerinde militan grupların başarısız bir roket atışı hakkında konuştuğunu gösteren kayıtlar bulunduğunu da öne sürdü.