Gündem

İsrail, Türkiye'nin ticareti tamamen kesme kararına misilleme olarak Ankara ile serbest ticaret anlaşmasını feshedecek

İsrail Maliye Bakanı, "Eğer Erdoğan'ın görev süresinin sonunda Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerlerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı

16 Mayıs 2024 22:16

T24 Dış Haberler

Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesme kararının ardından Tel Aviv'den misilleme kararı geldi.

Reuters'ın aktardığına göre; İsrail, Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedecek ve kalan diğer ithalatlar için de yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacak. 

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurma kararına misilleme olarak Tel Aviv'nin Ankara ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini ve Türkiye'den yapılan diğer ithalatlara yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. 

Smotrich'in planına göre, serbest ticaret anlaşması uyarınca Türkiye'den İsrail'e ithal edilen mallara uygulanan tüm indirimli gümrük oranları kaldırılacak. Aynı zamanda, Türkiye'den İsrail'e ithal edilen herhangi bir ürüne, mevcut gümrük vergisi oranına ek olarak malın değerinin yüzde 100'ü oranında vergi uygulanacak.

Reuters ayrıca planın onay için kabineye sunulacağını yazdı. 

"Erdoğan'ın görev süresinin sonuna kadar Türkiye'den ithalata yüzde 100 gümrük vergisi"

İsrail Maliye Bakanı Smotrich, İsrail'da yayın yapan Kanal 12'ye yaptığı açıklamayı X hesabından "Erdoğan'ın görev süresinin sonuna kadar Türkiye'den ithalata yüzde 100 gümrük vergisi" başlığıyla bir mesaj yayımladı. Smotrich mesajda, Erdoğan'ın "7 Ekim'deki korkunç katliamı gerçekleştiren Hamaslı IŞİD canavarlarının savunulmasına ön saflarda yer aldığını ve kamuoyuna yaptığı açıklamalarda İsrail'in meşru müdafaa hakkına meydan okuduğunu" savundu. 

"Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerlerse..."

"İsrail'e yönelik ithalatı durdurduğunu açıklamasının Türkiye'nin taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlali anlamına geldiğini" söyleyen Smotrich, "İsrail devletinin uzun yıllar boyunca Erdoğan'ın antisemitizmiyle mücadele ettiğini" savundu ve "Bizim ulusal onurumuz, ulusal gururumuz ve güçlü bir ekonomimiz var ve bu ekonominin kendisine karşı savaşanları desteklemeye ihtiyacı yok" dedi. 

İsrail Maliye Bakanı mesajında "Eğer Erdoğan'ın görev süresinin sonunda Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerlerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Smotrich, Türkiye ithalatına Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Güney Kıbrıs, Tayvan ve "daha fazlasının" alternatif olabileceğini yazdı. 

Ne olmuştu?

Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıklamıştı. 

Bakanlık, yaptığı açıklamada, "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur" ifadeleri kullanılmıştı. 

TIKLAYIN | Ankara-Tel Aviv geriliminde yeni perde: Türkiye, İsrail'le ticareti tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurdu

TIKLAYIN | Türkiye, savaşın başlamasından altı ay sonra, 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatı kısıtladı

9 Nisan'da Ticaret Bakanlığı'nın 54 ürün grubunda ticaret kısıtlaması getirdiği hatırlatılan açıklamada, "Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahade edilmektedir" denilmişti. 

2 Mayıs'taki ticareti tamamen durdurma kararından önce ilk kez, savaşın başlamasından 6 ay sonra, 9 Nisan'da 54 ürün grubunun İsrail'e ticaretini kısıtladığını duyurmuştu.

Erdoğan, İsrail'e karşı en sert çıkışını yaptı; daha önce de "O iş bitti" demişti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü grup toplantısında İsrail'e karşı en sert çıkışını yapmış; "azgın terör devleti" olarak nitelediği İsrail'in "Anadolu'yu da hedef aldığını" savunmuştu. 

TIKLAYIN | Erdoğan: İsrail, Gazze'de sadece Filistinlilere saldırmıyor, bize saldırıyor; Hamas Gazze'de Anadolu'nun ileri hat savunmasını yapıyor!

Erdoğan, "Sanmayın ki İsrail Gazze'de duracak... Bu azgın devlet, bu terör devleti eğer durdurulmazsa vadedilmiş topraklar hezeyanıyla gözünü er ya da geç Anadolu'ya dikecekler. İsrail, Gazze'de sadece Filistinlilere saldırmıyor. Bize saldırıyor. Hamas, Gazze'de Anadolu'nun ileri hat savunmasını yapıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Nisan'da da Ankara'da ağırladığı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ikili basın toplantısında gelen bir soru üzerine “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” açıklaması yapmıştı.