Dünya

İsviçre Alpleri'nde 6 kayakçı kayıp

11 Mart 2024 08:17

T24 Dış Haberler

İsviçre Alpleri'nde 6 kayakçının kaybolmasının ardından büyük bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı. 

Kayakçılar, ünlü Matterhorn dağının bulunduğu Zermatt'tan yola çıkarak İsviçre-İtalya sınırındaki Arolla'ya doğru bir kayak turuna çıktı ve 3 bin 706 metre yüksekliğindeki Tete Blanche dağına yakın bir yerde kayboldukları öne sürüldü.

Polis, rotanın her iki tarafındaki  tüm kurtarma ekiplerinin alarma geçirildiğini, ancak şiddetli havanın operasyonu engellediğini söyledi. İsviçre polisi BBC'ye yaptığı açıklamada kayakçıların hepsinin İsviçre vatandaşı olduğunu ve yaşlarının 21 ila 58 arasında değiştiğini doğruladı.

Alplerde birkaç gündür şiddetli rüzgarlar ve son 24 saat içinde de yoğun kar yağışı vardı. Zermatt'a komşu bir kış merkezi olan Saas-Fee'nin karla bağlantısı şu anda kesilmiş durumda.

Zermatt'ın hava kurtarma servisi başkanı Anjan Truffer BBC'ye yaptığı açıklamada havanın şu anda "çok şiddetli rüzgarlar, yoğun kar, yüksek çığ tehlikesi ve sıfır görüş mesafesi" ile "uçmanın bir seçenek olmadığı" kadar kötü olduğunu söyledi.

Truffer, grubun çığ altında kalmaktan ziyade kötü hava koşullarına yenik düşmüş olabileceğini, çünkü Zermatt Arolla rotasının çığ riskinin düşük olduğu bir bölümünde kaybolduklarını söyledi.

Gruptan gelen son sinyal gece boyunca kaydedildi. Truffer bu sinyalin "sözlü olmadığını" ancak kurtarma ekiplerine bulundukları yer hakkında kabaca bir fikir verdiğini söyledi.

Zermatt'tan Arolla'ya uzanan rota, Zermatt'tan Chamonix'e uzanan ünlü 120 kilometrelik "Haute Route "un bir parçası. Çok popüler olan bu rota yalnızca en deneyimli kayakçılar için uygun ve birkaç gün sürebiliyor.

Kurtarma ekipleri, -16 derece sıcaklığa ve saatte 80 kilometreye varan rüzgarlara rağmen, kendilerine bir kar çukuru kazmayı başarmışlarsa, kayıp kayakçıların hayatta kalma şansının yüksek olduğunu söyledi.  Havanın açılarak kurtarma helikopterlerinin uçmasına izin vermesi umut ediliyor.