Gündem

İzmir'de belediye çalışanları iş bıraktı

01 Ağustos 2023 17:56

İzmir’de metro ve tramvay çalışanlarından sonra kamu emekçileri de iş bıraktı. Geriye dönük alacaklarının ödenmesi talebiyle öğleden sonra yarım gün iş bırakan kamu emekçileri, Kültürpark’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelerek geriye dönük alacaklarının ödenmesini istedi.

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Buse Engin, geçen nisan ayında imzalanan toplu sözleşme sonrasında ortaya çıkan geriye dönük alacaklarının ödemesinin belirsiz bir tarihe atıldığını dile getirdi.

Birgün'de yer alan habere göre; Engin, "Mevcut İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimiyle ile dört dönemdir toplu sözleşme imzalamaktayız ve her defasında geriye dönük alacaklar oluşmakta olup önceki yıllarda tek kalemde ödenmekte iken son yıllarda gecikmeli olarak ödenir hale gelmiştir. Üç ay önce almamız gereken geriye dönük ödemeler yapılmamaktadır" dedi.

"Krizin sorumlusu emekçiler değil"

İmzalanan toplu sözleşmenin ve yılın ikinci yarısında yapılan maaş artışlarının belediye için sürpriz olmadığına vurgu yapan Engin şöyle konuştu:

"Yaşanan zamlarla alınan ücretler daha cebimize girmeden erirken, geciktirilerek ödenen TİS farklarının değeri de hissedilir ölçüde düşmüştür. Bizler bu noktaya kadar gösterebileceğimiz fedakârlığın fazlasını gösterdik, artık fazlasına tahammülümüz kalmadı. Krizin sorumlusu emekçiler değildir, faturasını kabul etmiyoruz. Hükümet krizin faturasını emekçilere, yoksul halkımıza yüklemeye çalışmaktadır. Biz kamu emekçilerini bağıtlayan ve hükümet ile sarı sendika Memur-Sen arasında yapılan toplu sözleşme görüşmeleri, önceki yıllarda olduğu gibi bir danışıklı dövüş halinde devam etmektedir."

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları olan İZSU ile ESHOT yöneticilerinin iş bırakma eylemine katılan üyelerinin isimlerinin alındığını belirten Engin, şunları söyledi:

"Emeğine sahip çıkan ve anayasal hakkını kullanan emekçilere yönelik bu antidemokratik uygulamadan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. Yarım gün iş bırakma ile birlikte eylemli mücadele sürecimizi devam ettiriyoruz. Belediye yönetiminden en kısa sürede gerçekleştirilecek şekilde bir ödeme takvimi bekliyoruz. Aksi takdirde eylemliliklerimizi sürdüreceğimizi ve konuyu sürekli gündemde tutacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyoruz."