Dünya

Josep Borrell, Lübnan'da: Gazze, gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olacak

"İki devletli çözümü nihayet bir gerçeklik haline getirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağız"

06 Ocak 2024 17:30

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'da yaptığı açıklamada, "Gazze, gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olacaktır. İki devletli çözümü nihayet bir gerçeklik haline getirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağız" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yaptığı ziyaret sırasında İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"Çatışmanın kazananı olmayacak"

Reuters'ın aktardığına göre, Lübnan'da Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ile bir araya gelen Borrell, Lübnan'ın bölgesel bir çatışmanın içine çekilmesini önlemenin son derece gerekli olduğuna dikkat çekti. İsrail'e seslenen Borrell, "Bölgesel bir çatışmanın kazananı olmayacaktır" ifadelerini kullandı. Gazze'deki durum hakkındaki endişelerini de dile getiren Borrell, Gazze'deki halkın yalnızca bombalanmadığını, aynı zamanda aç bırakıldığını söyledi.

Gazze'nin daha geniş Filistin sorununun bir parçası olduğuna işaret eden Borrell, "Gazze, gelecekteki Filistin devletinin bir parçası olacaktır. İki devletli çözümü nihayet bir gerçeklik haline getirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağız" ifadelerini kullandı.

El Aruri İHA saldırısıyla öldürülmüştü

Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve beraberindeki 6 kişi, 2 Ocak Salı günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 'Hizbullah'ın kalesi' olarak kabul edilen 'Dahiye'de düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürülmüştü. İsrail ile 8 Ekim'den bu yana sınır bölgesinde çatışma halinde olan Hizbullah Hareketi, "İsrail'in Aruri'ye yönelik suikast saldırısının karşılıksız kalmayacağı" tehdidinde bulunmuştu.

TIKLAYIN - İsrail ordusu: Lübnan'daki saldırıda Hamas'ın "iki numarası" Salih Aruri de öldürüldü

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve İsrail-Lübnan sınırındaki duruma ilişkin değerlendirmede bulunarak, Hizbullah'ın 8 Ekim'den bu yana Lübnan-İsrail sınırında yaklaşık 670 askeri operasyon gerçekleştirdiğini ve İsrail'e ait çok sayıda araç ve tankın yok edildiğini söylemişti. 'Eğer Hamas liderinin Beyrut'ta suikasta uğramasına tepki göstermezlerse tüm Lübnan'ın (tehlikelere) açık hale geleceğini' savunan Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, "Eğer İsrail Gazze'de başarılı olursa sırada Lübnan'ın güneyi olur" ifadelerini kullanmıştı.