Ekonomi

JP Morgan CEO'su Dimon, ABD'nin kredi notunun düşürülmesini "gülünç" olarak değerlendi

2011'den sonra ilk kez ABD'nin kredi notu düşürülmüştü

03 Ağustos 2023 13:10

T24 Ekonomi Servisi

JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, Fitch Ratings'in ABD'nin kredi notunu, "AAA"dan "AA+"ya düşürmesi için, "gülünç" yorumunu yaptı.

Dimon, CNBC'de gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Dimon, ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerini, muhtemelen gelecek nesillerin daha uzun ve daha iyi yaşamlar sürmesine yardımcı olacak “bir ezber bozan” olduğunu söyleyen Dimon, “Doğru yapılması gerekiyor. Bunun için endişeleniyorum çünkü kötü adamlar da onu kullanacak” dedi.

Fitch'in ABD'nin kredi notunu düşürmesini "gülünç" olarak nitelendiren Dimon, "O kadar da önemi yok. Borçlanma maliyetlerini kredi derecelendirme kuruluşları değil, piyasalar belirliyor" diye konuştu. 

Dimon, ABD'nin küresel sistemdeki önemine dikkati çekerek, "Diğer ülkelerin AAA notu alırken ABD'nin alamaması gülünç. ABD, gezegendeki en müreffeh, en güvenilir ülke" ifadelerini kullandı.

Bakan Yellen da tepki göstermişti

Dimon, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinde önemli bir etken olan borç limitinin kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin uzun vadede "dünyanın en büyük, en dinamik ve en yenilikçi" ekonomisi olmaya devam ettiğini belirterek, ülkenin ekonomik gücü göz önüne alındığında Fitch Ratings'in ABD'nin kredi notunu düşürme kararının anlaşılmasının güç olduğunu söylemişti.

Ne olmuştu?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu, "AAA"dan "AA+"ya düşürürken görünümü negatif izlemeden durağana çevirdi. Böylece Standard & Poor’un (S&P) 2011'de kararının ardından ilk kez ABD'nin kredi notu düşürüldü.

Fitch'den yapılan açıklamada, ABD'nin notunun düşürülmesinin gelecek 3 yıl içinde beklenen mali bozulmayı, yüksek ve büyüyen genel hükûmet borç yükünü ve tekrarlanan borç limiti açmazlarıyla son dakika kararlarında kendini gösteren benzer nottaki emsallerine göre yönetişim erozyonunu yansıttığı kaydedildi.

Açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşunun ABD'nin uzun vadeli kredi notunu, "AAA"dan "AA+"ya düşürdüğü, görünümü negatif izlemeden durağana çevirdiği bildirildi.