Gündem

Kahramanmaraş depremlerinde City Blokları’nda 97 kişi ölmüştü; “Reis’in dava adamıyım” diyen AKP’li müteahhit serbest bırakılmış!

Binanın kolonlarının kesildiği, zemin etüt raporunda belediye onayınının bulunmadığı belirtilen binanın statik raporu da kayıptı!

07 Ocak 2024 08:23

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 97 kişinin yaşamını yitirdiği City Blokları’nın müteahhidi Mehmet Özkan serbest bırakıldı. Aileler, “Biz yardım çığlıklarını ve yaşadığımız çaresizliği unutmadık. 6 Şubat’ın hesabı verilecek” diye isyan etti.

“Reis’in dava adamıyım” diyen AKP’li müteahhit Mehmet Özkan ve kardeşi İrfan Özkan Hatay Antakya’da inşaa ettiği Özkan City Blokları’nda 97 kişi can verdi. 6 Şubat depremleri sonrasında hazırlanan ön inceleme raporunda binanın kolonlarının kesildiği iddiasına yer verilmişti. Cumhuriyet’te Cengiz Karagöz'ün haberine göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nce hazırlanan bilirkişi raporunda kolon kesme iddialarını ortaya çıkaracak statik projeye ulaşılamadığı ifade edildi. Raporda zemin etüt raporunda belediye onayının da bulunmadığına dikkat çekildi.

Binanın kolonlarının kaç tane ve nerede olduğuna dair bilgilerin de yer aldığı statik raporun kayıp olmasına karşın bilirkişi ihmaller zincirini ortaya koydu.

Yetkililerin bilirkişiye iletildiği söylenen raporun nerede olduğu bilinmezken tutuklu bulunan müteahhitlerden İrfan Özkan’ın serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Öte yandan söz konusu siteyi yapan inşaat firmasının Hatay’daki merkezinin depremden birkaç gün sonra yandığı ortaya çıktı. Söz konusu binada firmanın yaptığı inşaatlara dair bilgiler yer alıyordu.

"Dosyada ne gibi bir gelişme oldu da bu kişi serbest bırakıldı?"

Avukat Fatma Asena Dergi, “Tutuklularda aylık gözden geçirme olur. Bizim dosyamızda 19 Aralık’ta tutuklu bulunan üç kişinin de tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. Ancak bunun ardından ayın 28’nde İrfan Özkan’ın adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını öğrendik. Dosyada ne gibi bir gelişme oldu da bu kişi serbest bırakıldı? Bu bilirkişi raporundan sonra yeni tutuklamalar bekliyorduk ancak tahliye kararı verildi. Bu karar hayatını kaybeden insanların yakınlarını derinden üzdü” dedi.